SREMCI SPREMILI DAROVE ZA PUTINA: Samo da dođe i vidi Putinovku, crkvu imenjakinju! (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen

u selu nadomak Fruške gore

SREMCI SPREMILI DAROVE ZA PUTINA: Samo da dođe i vidi Putinovku, crkvu imenjakinju! (VIDEO)

Srbija -

Iako još nema zvanične potvrde da će predsednik Rusije Vladimir Putin prilikom posete našoj zemlji, koja počinje 17. januara, obići i crkvu, takozvanu Putinovku, koja se nalazi u selu nadomak Fruške gore, u SPC je zbog toga uveliko zavladala euforija i svi čekaju Putina kao zapete puške!

Kako smo saznali u vrhu SPC, do njih još nije stigao zvaničan protokol posete predsednika Ruske Federacije, ali je bez obzira na to, do detalja je napravljen plan u slučaju da Putin odluči da poseti novoizgrađenu Crkvu Blage Marije u Banstolu selu u blizini Sremskih Karlovaca.

foto: Youtube Printscreen

To je, inače, prva crkva podignuta u ruskom stilu kod nas, zbog čega su je meštani prozvali „Putinovka“.

O tom obilasku razgovarali su na sastanku u Patrijaršiji, u sredu, po podne, patrijarh srpski Irinej i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

- Gotovo svi arhijereji SPC će sredinom januara doputovati u Beograd, kako bi u slučaju da Putin krene u Banstol bili u mogućnosti da ga tamo dočekaju kako dolikuje. Napravljen je plan i čime će Putina poslužiti, ali i šta će mu SPC darovati. Najverovatnije će to biti ikona Blage Marije, po kojoj i crkva nosi ime, ali i stilizovani i lep krst - kaže naš izvor.

foto: Youtube Printscreen

On dalje navodi da je upravo zbog mogućnosti da Putin dođe u obilazak „svoje imenjakinje“ na crkvi brzinom svetlosti osvanula centralna kupola uz četiri manje s krstovima zlatne boje, čime su i završeni grubi građevinski radovi na toj bogomolji koju je osveštao episkop sremski Vasilije.

Naša saznanja potvrdili su juče i iz Eparhije sremske. Iako nisu mogli da nam daju zvaničnu izjavu, rečeno nam je da su u pripravnosti i da iščekuju ovu istorijsku posetu.

- Kako sveštenstvo i monaštvo, tako i verni narod, svi se nadamo i radujemo dolasku Putina, dokazanog prijatelja Srba i naše svete Crkve. To će biti velika čast za našu eparhiju, stanovnike Banstola i okolnih sela. Mi čekamo zvanične informacije iz Patrijaršije, a oni su u kontaktu s Predsedništvom. Nadamo se da ćemo za nekih pet-šest dana imati zvaničnu potvrdu da nam Putin dolazi i tada ćemo moći to da razglasimo - rečeno nam je nezvanično u Eparhiji sremskoj.

Mediji su objavili i da će Putin će tokom posete Srbiji obići i Hram Svetog Save u Beogradu zajedno s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojem bi, kako se očekuje, trebalo da uruči Orden Svetog Aleksandra Nevskog, rusko znamenje koje se prvi put posle 100 godina dodeljuje jednom srpskom državniku.

Koliko su dobri odnosi srpske crkve sa ruskom, potvrdili su pre nekoliko dana vladika raško-prizrenski Teodosije i drugi čovek Ruske patrijaršije mitroplit volokolamski Ilarion na sastanku u Moskvi.

Tom prilikom Ilarion je zamolio Teodosija da prenese pozdrave patrijarhu Irineju u ime moskovskog patrijarha Kirila i izrazio iskrenu bratsku ljubav i saosećajnost prema narodu koji živi i opstaje na KiM. Naglasio je da, u granicama svojih mogućnosti, lično prati dešavanja u Srbiji, a posebno razvoj situacije na Kosovu. On se zahvalio na stavu SPC po pitanju Ukrajine i projekta stvaranja „autokefalne crkve“ od dojučerašnje raskolničke jerarhije.

(Kurir.rs/Alo/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track