SRBI U ŠTRPCU PROSLAVLJAJU NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK: Mirno živimo, borimo se svakoga dana, ali nikad se ne zna šta može da se desi
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

održana božićna liturgija

SRBI U ŠTRPCU PROSLAVLJAJU NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK: Mirno živimo, borimo se svakoga dana, ali nikad se ne zna šta može da se desi

Srbija -

U crkvi Svetog Nikolaja u Štrpcima, na jugu Kosova i Metohije, jutarnjom božićnom liturgijom počela je proslava jednog od najvećih hrišćanskih praznika - Božića, kojoj je prisustvovao veliki broj vernika.

Nakon liturgije, vernici su se uputili svojim domovima kako bi dočekali položajnika, nakon čega će imati porodični ručak, kojem prethodi tradicionalno lomljenje česnice.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Božić se i u opštini Štrpce, u kojoj na nivou opštine živi oko 10.000 Srba, a koja je okružena mestima naseljenim Albancima, slavi na isti način kao i u drugim delovima Srbije, a obeležavanje tog praznika počinje na Badnji dan paljenjem Badnjaka.

Prema rečima meštana, praznične običaje praktikuju u najvećoj meri mladi, kao i mladi bračni parovi sa decom, mirno se živi, ali taj mir neretko remeti bojazan od sutrašnjice, jer nikada ne znaju šta se može dogoditi narednih dana.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Stanoje Nikolić meštanin Štrpca ispričao je za Tanjug da Srbi u toj opštini sada žive bolje nego pre 10 - 15 godina, ali da uvek postoji mogućnost da se situacija za čas preokrene.

"Nikada se ne zna šta može da se desi, kao što nam se tu i tamo ponekada nešto dešava i povremeno smo u grču, ali borimo se, ne damo se, držimo se i uz Božiju pomoć nadamo se da ćemo ostati i opstati i da će biti bolje nego što je sada", kaže Nikolić.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Navodi i da nemaju većih komplikacija sa komšijama Albancima, kao i da se neki, kaže, čak i solidno ponašaju.

"Težih ekcesa u nazad par godina nije bilo, ali kada se vratimo unazad bilo je itekako, bilo je ubistava - petnaestak ljudi nam je stradalo uz prisustvo Kfora i međunarodne zajednice", navodi Nikolić i ističe da se Srbi bore i ne daju.

Nikolić je ispričao i da Srbi u toj opštini nisu spokojni zbog poslednjih poteza Prištine, kao i da nikada ne znaju koji su sledeći potezi privremenih prištinskih vlasti.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

"Kod njih je maltene svakodnevna pojava da nam nečim prete, da nas nečim uslovljavaju, ali smatram da će se glavne stvari rešavati u Ujedinjenim nacijama i na kraju će veliki odlučiti o budućnosti Kosova i Metohije, a naše je da se nadamo i da se ne damo", rekao je Nikolić.

Ističe da iz dana u dan imaju sve veće poverenje i podršku države Srbije, te da se to vidi i u svakodnevnom životu.

"Zli jezici su uvek postojali i postojaće, ali mislim da su u manjini i da neće uspeti da nas pobede", kaže Nikolić.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track