UKLETO VRANJSKO NASELJE LEDENA STENA: Svake godine se desi neka tragedija, meštani veruju da im se svete zle vile, ili da umiru zbog prokletstva bivših vlasnika
Foto: Google Street View

nesreća za nesrećom

UKLETO VRANJSKO NASELJE LEDENA STENA: Svake godine se desi neka tragedija, meštani veruju da im se svete zle vile, ili da umiru zbog prokletstva bivših vlasnika

Srbija -

O najvećem vranjskom naselju Ledena stena sa 1.000 stanova četiri hiljade duša u 15 višespratnica godinama kolaju mračne i jezive priče, koje mogu da zvuče kao štivo o zoni sumraka.

Crni đavoli i nečastivi duhovi već godinama ne daju mira mnogim stanarima najvećeg varoškog predgrađa, koji tvrde da su se vile naljutile što se na baruštinama podižu zgrade. Svake godine u ovoj naseobini neko se ubije,pogine ili teško oboli.

- U proteklih 38 godina ubilo se ili je padom sa terasa poginulo više od 60 stanara, pretežno dece, srednjoškolaca, studenata. U ovom delu grada u proseku jednom godišnje se desi tragičan slučaj. Priča se da su zgrade uklete.

- U naselju su dve ulice Pariske komune i Esperanto. Ubeđena sam da su mračne sile krive za previše samoubistava u ovom naselju - priča Ružica Makajić.

Penzioneri Staniša Jovanović, Milutin Tranić, Stojana Badić i Paraskeva Milikić podsećaju da je kamen temeljac za prvu zgradu udaren 6 .aprila 1981. godine.

- Pre izgradnje solitera ovde su se na ledini nalazili klanica i rasadnici. Naselje je možda ukleto zbog toga što je ovde poteklo mnogo životinjske krvi. Verujem da česte tragedije u naselju nemaju nikakve veze sa bilo kakvim legendama ili dešavanjima povezanim sa nekim magijama - kaže Mirosija Bunojić.

Prema jednoj od legendi, ovde su nekada carovale zle vile, koje su stanovale u obližnjoj bari. Kada su dunđeri počeli ledinu da kultivišu, one su se navodno zarekle da će se svetiti ljudima.

- Priča se da je opštinska vlast svojevremeno od vlasnika budzašto uzimala zemljište, pa su oni kleli sve one koji će na nekadašnjoj ledini da stanuju. Priča se i to da su česta samoubistva i tragični padovi sa terasa posledica toga što po narodnom običaju u temelje zgrada nisu prinošene žrtve: prasići, glave od pevaca, jarića i tako redom, i da se zbog toga zle vile i duhovi svete ljudima.

Ipak,nema ni govora o nekakvim višim silama i zlim dusima - kategoričan je penzioner Dragan Veljković.

foto: Google Street View

Bilo kako bilo, niko pouzdano ne može da odgovori zbog čega se u ovom naselju najčešće događaju samoubistva i drugi slučajevi sa tragičnim ishodom.

Crnu seriju počeo je učenik šestog razreda Nebojša Jovanović, koji je pao sa terase na četvrtom spratu i na mestu ostao mrtav. U stanu Jelene Kitanović izgorele su njene ćerke od od tri i pet godina. Stanare je naročito potresla smrt osmogodišnjeg Igora Antonova, koji je pao sa terase.

(Kurir.rs/Alo, V.P/N.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track