UKLONJENA BURAD KOJU JE ČUVALA POLICIJA: Posle više od pola godine čekanja (FOTO)
Foto: T.Ilić

ekološki problemi

UKLONJENA BURAD KOJU JE ČUVALA POLICIJA: Posle više od pola godine čekanja (FOTO)

Srbija -

Policija više ne dežura i ne čuva burad u nekadašnjој ''Viskozine'' fabrici ''Lozofan'' pošto su iz prostorije, koja se nalazi tik do puta Gradilište-Trbušnica, ona konačno uklonjena. Prilikom paljenja rastinja, krajem aprila prošle godine, vatra je zahvatila magacin stare lakirnice u kojoj su bila burad i jedno je tada, dva sata pre ponoći, eksplodiralo. Detonacija je uznemirila meštane okolnih kuća, intervenisali su vatrogasci, a put je neko vreme bio blokiran.

Zbog ''nepoznatog sadržaja'' u njima metalna burad, od oko 200 litara, stavljena su odmah pod neprekidni policijski nadzor, a zbog tog događaja je tada održana vanredna sednica Gradskog štaba za vanredne situacije i o slučaju obavešteni načelnik Mačvanskog upravnog okruga i načelnik Okružnog štaba za vanredne situacije.

foto: Kurir/T.Ilić

Policijsko čuvanje trajalo je duže od pola godine, sve do nedavnog izmeštanja buradi. Kada je krajem prošle godine uklonjeno sto tona otpada cianidne soli iz lozničkog FAK-a dr Slobodan Tošović, savetnik Gorana Trivana, ministra zaštite životne sredine, saopštio je da iz ''Viskoze'' odlazi svih šest bureta organskog otpada, ukupne težine 1,2 tone što je i učinjeno. Loznica dugo ima veliki problem ''istorijskog otpada'' u zatvorenoj ''Viskozi'' koja je opustošena, neograđena i neobezbeđena iako u njoj još ima opasnih materija. Da je ove godine na redu ''čišćenje'' ''Viskoze'', koje Lozničani čekaju godinama, najavio je ministar Trivan prilikom boravka u Loznici, a nedavno i premijerka Ana Brnabić u Banji Koviljači, i sada se čeka realizacija tog složenog posla.

foto: T.Ilić

U nekadašnjim pogonima nekoliko ''Viskozinih'' fabrika ostale su različite količine vode kontanimirane ugljen-disulfidom (CS2), više stotina kubika crnog luga, nešto furfurala kao i nekoliko tona mazuta koji čekaju uklanjanje. Inače, priča o ''Viskozi'' mogla je biti sasvim drugačija da je država prihvatila predlog Loznice koja se 2010. nudila da imovina fabrike pređe u vlasništvo lokalne samouprave. Ideja je bila da se ceo ''Viskozin'' kompleks pretvori u privrednu, sportsko-rekreativnu i obrazovnu celinu koje bi bile ponuđene domaćim i stranim privrednicima, preduzetnicima i fakultetima.

Time bi imovina bila sačuvana od totalne pljačke koja je već počela, ali to nije prošlo, a narednih godina krađe su uhvatile maha i nekadašnja ''Viskozu'' pretvorena je u ruglo vidljivo svakome ko prođe putem između Loznice i Banje Koviljače.

Problem je što je fabrika postala potencijalna opasnost za životnu sredinu, sa povremenim ekološkim incidentima, a zbog nelegalne seče opreme i mašina bilo je nesreća sa smrtnim ishodom. Lozničani se posle poslednjih najava predstavnika države nadaju da će, konačno, na dugogodišnji problem opasnih materija u njihovom okruženju biti i stvarno stavljena tačka.

(Kurir.rs/T.Ilić/Foto: T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track