ČIKA SPALETOVE IGRARIJE: Penzioner iz Kragujevca pravi makete od snega
Foto: Privatna Arhiva

lep hobi

ČIKA SPALETOVE IGRARIJE: Penzioner iz Kragujevca pravi makete od snega

Srbija -

Njegove figurice izgrađene od snega mame pogled svih prolaznika pored njegove proodične kuće

Od kada je u penziji čika Spale kada ima snega obraduje decu iz komšiluka neobičnim maketama autića i kuća. Trenutno smišlja novu anketirajući decu šta bi ih najviše obradovalo

„U Šumadiji snega skoro pola metra, za zabavu on ništa ne smeta.

Penzionerski dani da budu lepi, zato mora nešto simpatično čovek da se seti“- ovim stihovima opisuje svoj neobičan hobi Ljubiša Spasić-Spale (65) iz kragujevačkog naselja Stanovo.

foto: Privatna Arhiva

Uistinu, njegove figurice izgrađene od snega mame pogled svih prolaznika pored njegove proodične kuće. Nekad ih je teško sačuvati od radoznalosti dece, ali čika Spale se ne ljuti, popravi šta se može popraviti- bito je kaže da ima snega.

foto: Privatna Arhiva

- Ovo je hobi koji se rodio iz čiste radoznalosti, da vidim da li može i šta može da se napravi. Svako od nas je dete i uvek istražuje. A opet nema većeg zadovoljstva kada mališani prođu tu i raduju se - kaže LJubiša, koji je svoj radni vek kao viši saradnik proveo u kragujevačkoj „Zastavi“.

Posle odlaska u penziju u slobodno vreme, a njega kaže kao penzioner ima posebno zimi- pravi makete. Do sada je najozbiljniji domen maketa porodične kuće.

foto: Privatna Arhiva

- Nisam ništa precizno merio, sve po osećaju. Neki ljudi koji se razumeju u te stvari kažu da je urađeno odlično- s ponosom kaže Spasić, koga svi u ovom najmnogoljudnijem kragujevačkom naselju poznaju kao Spaleta.

A ove godine kako je krenulo imaće pune ruke posla. Trenutno smišlja koja sledeća maketa će najviše obradovati decu. NJegova kćerka Verica Spasić Perazić kaže da joj je simpatično dok otac diskretno ispituje klince iz komšiluka šta najviše vole, kako bi ih iznenadio sa novom maketom.

foto: Privatna Arhiva

- Vrati nas u detinjstvo svojim igrarijama. Tako je i nas ispitivao kada smo bili mali - kaže Verica.

D.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track