LOZNIČANI SLAVE SRPSKU NOVU NA TRI MESTA: I to pored pravoslavnih crkava
Foto: T.Ilić

proslava

LOZNIČANI SLAVE SRPSKU NOVU NA TRI MESTA: I to pored pravoslavnih crkava

Srbija -

Novu godinu po julijanskom kalendaru Lozničani će moći da dočekaju na čak tri različita mestau gradu, odnosno pored tri pravoslavne bogomolje.

Posle desetak godina ponovo će 13. januara moći da se okupe kod najstarijeg lozničkog hrama, CrkvePokrova Presvete Bogorodice gde petnaest minuta pred ponoć počinje moleban za početak nove godine, a uponoć je zakazan vatromet. One koji odluče da tu dočekaju srpsku novu čeka i posluženje, kuvano vino,varena rakija i čaj.

Nova se po julijanskom kalendaru može dočekati i na Lagatoru gde će u kripti hrama uizgradnji, posvećenog Vaznesenju Gospodnjem, biti održano blagodarenje za početak nastupajuće godine,kao što je to bilo i minulih desetak godina. Vernike će dočekati i prigodno posluženje, ali će ove, kao iprošle godine izostati vatromet. Istovremeno će i meštani Lozničkog Polja moći da se okupe kod nove, nedavno osveštane Crkve Svetog Prokopija gde će takođe biti održan moleban i pripremljeno kuvano vino.

Loznica od prošle godine umesto nekadašnje jedne crkvene opštine ima dve, starolozničkoj pripadaju staraloznička crkva na bedemima i u Voćnjaku hram u izgradnji, posvećen Svetoj majci Angelini, dok su unovolozničkoj bogomolje na Lagatoru i Lozničkom Polju, zbog čega sada vernici na različitim lokacijama imaju više dočeka istovremeno.

Inače, Lozničani pravoslavnu novu godinu, koja se u narodu naziva i Mali Božić, toga dana završavaju sebožićne svečanosti, mogu dočekati i u nekom od ovdašnjih restorana i kafića po znatno povoljnijim cenamanego što su bile za ‘’najluđu noć’’.

(Kurir.rs/T.Ilić/Foto: T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track