Najnovije vesti

DANAS JE BOGOJAVLJENJE! ŠIROM SRBIJE PLIVA SE ZA ČASNI KRST: Jovan Todorović prvi u Užicu, u Ćupriji vaterpolista Mihailo Adžić, a u Loznici bez plivanja!
Foto: Kurir/Zoran Šaponjić

tradicionalno

DANAS JE BOGOJAVLJENJE! ŠIROM SRBIJE PLIVA SE ZA ČASNI KRST: Jovan Todorović prvi u Užicu, u Ćupriji vaterpolista Mihailo Adžić, a u Loznici bez plivanja!

Srbija
14:57h

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas, a širom Srbije će biti organizovana tradicionalna plivanja za Časni krst.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzma i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Crkve koje poštuju julijanksi kalendar Bogojavljenje obeležavaju 19. januara.

Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

14.50 - Student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Damnjan Ilić (19) prvi je doplivao do Časnog krsta na otvorenom bazenu Sportskog centra "Čair".  Iako najmlađi učesnik Bogojavljenskog plivanja, Ilić je bio najbrži u konkurenciji 20 plivača, među kojima je bila i jedna devojka, njegova kuma Mima Stanković (25).

14.30 - Bogojavljenje je i u Banatu obeleženo tradicionalnim plivanjem za Časni krst i to na dve lokacije, na Starom jezeru i “Strelištu” u Novom Kozarcima, selu nedaleko od Kikinde. Krst je iznela bokserka Dragana Golić (29) iz Kikinde.

Dragana Golić
Dragana Golićfoto: Kurir/S.U.

12.55 - U Kraljevu svi učesnici pobednici

Bogojavljensko plivanje za krst časni, koje je održano u selu Čukojevac kod Kraljeva, u subotu nije imalo takmičarski karakter, tako da su pobednicima nazvani svi učesnici koji su plivali na Zapadnoj Moravi, njih pedeset i dvoje, a među njima bila je i jedna dama – Milica Miljković iz Kraljeva.

11.21 - Vaterpolista do krsta u Ćupriji

Na tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju za časni krst u Ćupriji, pobedio je 22-godišnji vaterpolista iz Kruševca Mihailo Adžić. 

11.00 - Bez plivanja za Časni krst u Loznici

Za Časni krst danas se pliva u mnogim krajevima Srbije, ali na Drini, u blizini graničnog prelaza Trbušnica, Lozničani danas neće to učiniti zbog organizacionih poteškoća.

10.39 - Prvi do krsta u Užicu ustigao je Jovan Todorović maturant Ekonomske škole, gde je inače temperatura oko nule.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

Plivalo je 94 Užičanina, najmlađi ima svega 17 godina, a najstariji 59.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...