OBELEŽAVANJE BOGOJAVLJENJA: U Vranju okupan krst za 200.000 dinara
Foto: Kurir/T.Stamenković

veliki praznik

OBELEŽAVANJE BOGOJAVLJENJA: U Vranju okupan krst za 200.000 dinara

Srbija -

U Sabornom hramu ”Svete Trojice“ u subotu je proslavljeno Bogojavljenje. Bogojavljensku vodu pred više stotina ljudi nakon liturgije osveštao je starešina hrama otac Metodije sa sveštenstvom.

Ove godine Bogojavljenski krst u Vranju okupan je za 200.000 dinara, a “kuma“ za ovu godinu je Miloranka Stajić (55) iz Vranja. Miloranka kaže da već nekoliko godina ima želju da bude kuma na ovaj veliki prazniki. Prošlogodišnji kum Vukašin Stojiljković dao je početnu ponudu od 20.000 dinara.

foto: Kurir/T.Stamenković

“Sreća i zdravlje za napredak za sina i celu porodicu. Zdravlje je najbitnije i sreća, pare će da se zarade”, kaže Miloranka. Za prošlogodišnjeg kuma godina je kako kaže bila sjajna. “Sjajna hvala Bogu, sve je bilo u redu”, kaže Vukašin.

foto: Kurir/T.Stamenković

Na Bogojavljenje, prema srpskom narodnom običaju, u pravoslavnim hramovima se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra lekovitom i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja, a vernici izmenjuju pozdrave - "Bog se javi", "Vaistinu se javi". Postoji običaj u narodu da se za ovaj dan kuva tradicionalni specijalitet, pihtije. Bogojavljenje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika obeležen je u svim hramovima Eparhije vranjske.

foto: Kurir/T.Stamenković

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track