MINISTAR ŠARČEVIĆ PRESEKAO SPOR: Imenovan novi direktor Ekonomske škole u Novom Pazaru
Foto: Indeksonline.rs

PROMENA

MINISTAR ŠARČEVIĆ PRESEKAO SPOR: Imenovan novi direktor Ekonomske škole u Novom Pazaru

Srbija -

Ministar Mladen Šarčević imenovao je danas novog direktora Ekonomsko trgovinske škole u Novom Pazaru.

Novi direktor Ekonomsko trgovinske škole je Ivan Veljković, profesor informatike u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Novom Pazaru.

Veljković je na fukciju direktora zamenio profesora fizičke kulture Seada Ljajića, čiju je smenu ministar Šarčević najavio prošle godine.

foto: Beta/Milan Obradović

Kako se nezvanično saznaje od izvora iz kolektiva škole, bivši direktor je vršio pritisak na zaposlene kako bi on bio jedini kandidat za direktora iz reda zaposlenih, pa su se tako, pored njega, na konkursu koji je objavljen prošle godine prijavili Veljković iz Ugostiteljske škole i Redžović iz osnovne škole “Desanka Maksimović”.

Postoje indicije da je tajno glasanje obavljano u prostorijama koje su pokrivene video nadzorom, pa je tako bivši direktor prekršio zakon o tajnosti glasanja.

Na takvom glasanju, on je dobio “podršku” od 114 radnika te obrazovne ustanove, dok je za Veljkovića glasalo osam a za Redžovića šest.

Međutim, ministar Šarčević doneo je odluku, nakon tri preporuke Agencije za borbu protiv korupcije, da ne potpiše saglasnost sada već bivšem direktoru Ekonomske škole.

Sead Ljajić je inače i jedini funkcioner protiv koga je Agencija dva puta donosila preporuku za razrešenje sa javne funkcije. Prvi put to se dogodilo u oktobru 2016, jer je zaposlio sina i ćerku predsednika školskog odbora, a drugi ove godine u septembru, jer je, kako se navodi u Rešenju Agencije zaposlio svoju rođaku, podseća indeksonline.rs.

Agencija je 29. decembra podnela krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru protiv Ljajića zbog sumnje da je kao javni funkcioner izvršio krivično delo propisano članom 72. Zakona o Agenciji

Za “funkcionera koji ne prijavi imovinu ili daje lažne podatke o imovini, u nameri da prikrije podatke o imovini” propisana je kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

foto: Aleksandar Jovanović

Institut odloženog krivičnog gonjenja primenen je u slučaju Seada Ljajića, direktora Ekonomsko – trgovinske škole iz Novog Pazara. Protiv njega je Osnovno javno tužilaštvo u tom gradu odbacilo krivičnu prijavu, koju je podnela Agencija zbog neprijavljivanje imovine ili davanja lažnih podataka o imovini.

Kako je Insajderu rečeno u nadležnom tužilaštvu, Ljajić je bio u obavezi da uplati svega 50.000 dinara „u humanitarne svrhe na ime Vlade Srbije“.

(Kurir.rs / indeksonline.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track