JEDRILIČAR NA PALIĆU UMALO IZGUBIO ŽIVOT: Ronilac Milan Pavković sa ekipom uspeo da spase mladog čoveka iz jezera!
Foto: MUP

subotica

JEDRILIČAR NA PALIĆU UMALO IZGUBIO ŽIVOT: Ronilac Milan Pavković sa ekipom uspeo da spase mladog čoveka iz jezera!

Srbija -

SUBOTICA - Dva sata provedena u ledenoj vodi Palića, uticala su samo trenutno na zdravlje surfera jedriličara Dejana Grubišića (40), koji je protekle sedmice, 17. januara, propao kroz led na Paliću.

Dejan je zbrinutodmah u subotičkoj Bolnici, sa još dva vatrogasca. Hitna pomoć je odmah nakon izvlačenja iz jezera odnela čoveka u Bolnicu, promrzline su sanirane, a posle detaljnih pregleda i rada srca, bubrega i drugih organa, njegovo zdravstveno stanje je dobro i već je napustio Bolnicu, kaže za Kurir član uže porodice D.M.

foto: MUP

„Može se reći da je Dejan imao ogromnu sreću u svemu što se dogodilo, pošto mu je odmah pružena pomoć stručnih ekipa, ronilaca, vatrogasaca. I policija je pružila logističku podršku, a njegovi poznanici ronioci i jedriličari sve su dali od sebe, da savetima i ličnim angažovanjem spasu čoveka iz zaleđene vode. Isto to su uradili i lekari iz subotičke bolnice, saznajemo od člana porodice.

Dejan je inače električar po struci, i nakon svih pregleda otišao je odmah na posao, je radi za jednu servisersku nemačku firmu, saznajemo od njegove porodice.

„Može se reći da je imao veliku sreću u svemu, dobro je prošao i sa zdravljem, posle nepromišljene odluke d ajedri toga dana. Nema većih zdravstvenih oštećenja, posle svih analiza koje su mu urađene. Plašili smo se svi mi u porodici, da ne bude većih posledica, ipak je voda bila na nuli ili ispod nule, ali lekari su sve učinili d abude potpuno zbrinut i dobije adekvatnu negu i terapiju”, kaže bliži rođak Dejanov ističući i zahvalnost svima koji su spasli iz zaleđenog jezera.

foto: Privatna Arhiva

Spašavanje je dugo trajalo, preko tri sata, a dugo su se mučili i vatrogasci i spasioci kako da dobace uže do zaglavljenog čamca, kojim su pokušavali da ga spasu. U zaglavljenom čamcu je bio jedriličar i dva vatrogasca, svaki minut je ličio na večnost. Posle 15 sati su uspeli nekako uz pomoć krampa i daske za spasavanje, da ronilac dobaci uže i

da čamac izvuku napolje. Praktično, svi ljudi okupljeni na obali i članovi ekipa spasavanja kažu da je Dejana ipak na kraju spasao Milan Pavković, sa svojom ekipom ronilačkog kluba Spartakus, čiji je komandir.

foto: MUP

Kada je izvađen iz vode, Dejan je još dugo bio i u čamcu, promrzao, bilo je opasnosti da upadne u hipotermički šok, ali srećom i vreme je išlo na ruku, jer se led topio.

„Uspeo sam na dasci za spasavanje, uz pomoć vatrogasnih sekira na kanapu, koje su bacane da se razbije led oko čamca, deo ekipe izvuče i mene i ljude iz čamca, preko leda izvuku sa sredine jezera”, ističe Milan Pavković, kojem je Dejan zahvalan na spašavanju kao i čitavoj ekipi.

Dejan kao iskusan jedriličar sigurno nije namerno izazvao opasnost, ali loša procena vremena može da se dogodi i svakom sportisti i čoveku, kaže njegova porodica.

Kurir/N.H./Foto: MUP, Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track