danas i sutra od 7 do 17 sati

UŽIVO EVAKUISAN JASENOVIK KOD NIŠA: Počinje akcija vraćanja vagona sa amonijakom! Stigla i velika dizalica, svi su opremljeni skafanderima i maskama za disanje (KURIR TV)

Srbija -

NIŠ - Evakuacija stanovnika sela Jasenovik, koja je počela rano jutros zbog mogućih komplikacija prilikom uklanjanja vagona - cisterni sa amonijakom, završena je ovog prepodneva a oko 11 časova počinje akcija vraćanja vagona koja će se obaviti danas i sutra.

1 / 15 Foto: Tanjug Printscreen

Naime, svi meštani sela Jasenovik kraj Niša, njih oko 360, evakuisani su tokom jutra i očekuje se da počne vraćanje na šine vagona-cisterni sa amonijakom.

foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Pripadnici Sektora za vanredne situacije po okončanju evakuacije proverili su da niko od meštana ili drugih građana ne bude u krugu od 1.700 metara od mesta na kome su vagoni iskliznuli iz šina.

Mihajlović: Nije ugrožena bezbednost građana koji žive u blizini pruge

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da ni u jednom trenutku nije bila ugrožena bezbednost građana koji žive u blizini pruge Niš - Zaječar na kojoj su se prevrnule cisterne i da će do sutra popodne saobraćaj na toj pruzi biti rešen, javlja Beta.

"Najvažnije je da ni u jednom trenutku stanovništvo okoline gde se desio incident nije bilo ugroženo. Njihova bezbednost je u svakom trenutku na najvećem nivou", rekla je Mihajlović novinarima. Mihajlović je rekla da će istraga utvrditi ko je odgovor za to što su se cisterne prevrnule. "Radi se o privatnom operateru kome se treći put dešava ovakva situacija. Videćemo u čemu je problem sa kompanijom koja je to prevozila", kazala je ministarka.

Na lice mesta dovezena je velika dizalica i sva druga oprema neophodna za vraćanje vagona-cisterni na prugu. Kako se saznaje od nadležnih koji su uključeni u čitavu akciju, za danas je planirano vraćanje na kolosek jedne cisterne, a sutra druge.

foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

U podizanje cisterni učestvovaće desetak radnika "Železnica Srbije", a još tridesetak specijalno obučenih pripadnika Sektora za vanredne situacije i policije nalazi se na licu mesta kao obezbeđenje u slučaju nepredviđenih okolnosti. Svi su opremljeni skafanderima i maskama za disanje.

foto: Tanjug Printscreen

Ukoliko se ispostavi da su vagoni oštećeni u toj meri da ne mogu da budu vraćeni na kolosek, moraće narednih dana da budu pretočeni u druge cisterne.

foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

U Hitnoj pomoći u Nišu, njihove tri ekipe dežuraće u Jasenoviku za sve vreme trajanja akcije. Tečni amonijak koji se nalazi u cisternama koje su iskliznule iz šina je otrovan i prilikom udisanja može izazvati gušenje, a pri kontaku sa kožom može prourokovati promrzline od prvog do trećeg stepena.

Odluku o evakuaciji stanovništva i stoke sela Jasenovik doneo je Štab za vanredne situacije grada Niša. Svi meštani Jasenovika, njih oko 350, obavešteni su o merama i postupcima tokom evakuacije i svi su u obavezi da postupaju u skladu sa naredbom.

foto: Tanjug Printscreen

Sa ugroženog područja stanovništvo se prevozi kombijima i automobilima do glavnog puta ka selu Jasenovik odakle ih evakuišu autobusi Niš-ekspresa.

foto: Tanjug Printscreen

Stanovnici Jasenika, koji nemaju rođake gde bi mogli da borave, biće smešteni u objekte na teritoriji Niša. Sa ugroženog područja životinje će biti prevezene kamionima stočarima do depoa koji se nalaze na bezbednoj lokaciji, navedeno je u saopštenju gradskog štaba.

Selo je već ostalo pusto, a iz dvorišta čuje se tek lavež ponekog psa. Selom patrolira policija i proverava da nije neko ostao pošto je bilo i onih koji nisu hteli da napuste svoje domove i povedu stoku.

Predsednik opštine Pantelej Bratimir Vasiljević kaže da je većina meštana postupila u skladu sa naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije, ali da se mali broj ljudi ipak oglušio o naredbu.

foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Bilo je petoro meštana koje smo maltene morali uz asistenciju policije da izvodimo iz domova, jer su želeli da se ogluše o naredbu - kaže Vasiljević. Evakucija meštana počela je rano jutros.

"Infrastruktura železnice Srbije", inače, obavestile su Gradski štab Niša da će podizanje na kolosek cisterni koje su iskliznule obaviti uz maksimalne mere bezbednosti i opreza.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track