VRANJSKE ŠKOLE OBELEŽILE SAVINDAN: Priredbe u čast srpskom svetitelju!
Foto: T.S.

Danas je veliki dan za sve u obrazovanju

VRANJSKE ŠKOLE OBELEŽILE SAVINDAN: Priredbe u čast srpskom svetitelju!

Srbija -

U čast prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa, u svim obrazovnim ustanovama na teritoriji grada Vranja održane su priredbe, na kojima se govorilo o liku i delu Svetog Save. Savindan, školska slava upriličena je svečanostima kojima su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, roditelji, profesori.

U OŠ “1. maj” Vrtogoš, isturenom odeljenju u Dubnici obeležavanje školske slave započeto je rezanjem slavskog kolača i intoniranjem himne posvećene srpskom prosvetitelju.

foto: T.S.

“Drago nam je što zajedno sa vama i ove godine obnavljamo kolektivno pamćenje i proslavljamo ovaj dan posvećen našem duhovnom rodonačelniku i svetitelju, velikom Savi!, poruka je osnovaca i nastavnika ove škole.

foto: T.S.

U OŠ “1. maj” Vrtogoš, isturenom odeljenju u Dubnici svečanost je upriličena priredbom o najvažnijim trenucima iz života Svetog Save pod nazivom “Žitije Svetog Save”, u kojoj su najpre učestvovali najmlađi, polaznici vrtića. U scenskim prikazima u čast utemeljivača obrazovanja, nastupili su učenici nižih i viših razreda.

Recital su spremili učenici drugog i četvrtog razreda, a onda su o Svetom Savi govorili i učenici veronauke. Dramski prikaz se završava proglašenjem autokefalnosti srpske crkve, a narator podseća da se ove godine obeležava 800 godina samostalnosti srpske crkve. “U svakom vremenu, a posebno kada svakodnevica i borba za egzistenciju preplavljuju naša sećanja i osećanja važno je da se podsetimo, uvek iznova, naših korena, našeg bića i svega onoga što nas čini posebnim i neponovljivim”, kaže profesor srpskog jezika i književnosti u OŠ “1. maj” Vrtogoš Verica Stojanović. Svečano je bilo i u Gimnaziji “Bora Stanković”. “Danas je veliki dan za sve nas koji smo u obrazovanju, tim povodom u školi je organizovana svečana priredba i podeljene su zahvalnice zaslužnim učenicima i profesorima. Priredba je bila u znaku obeležavanja 8 vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Zahvaljujemo gostima koji su sa nama podelili radost Svetosavlja”, istakla je direktorka Gimnazije Suzana Mišić Stanković. Svečanosti u čast srpskog prosvetitelja završavaju se večeras Svetosavskim balom.

(Kurir.rs / T. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track