ARISTOTEL I MOCART DOBILI ULICE U KRALJEVU: Svoje ulice sada imaju i Milena, Gaga, Bata, Ružica, Glogi, ali i Šekspir, Hemingvej i Volta!
Foto: Damir Dervišagić

imenovano nekoliko stotina ulica

ARISTOTEL I MOCART DOBILI ULICE U KRALJEVU: Svoje ulice sada imaju i Milena, Gaga, Bata, Ružica, Glogi, ali i Šekspir, Hemingvej i Volta!

Srbija -

KRALJEVO - Od nekoliko stotina naziva ulica u Kraljevu koje je gradska vlast, shodno uredbi Vlade Republike Srbije bila dužna da imenuje, lokalna skupština usvojila je predloge mesnih zajednica i od ovog meseca među njima našla su se i imena nekoliko velikana glume koje je Srbija imala.

Tako su nove ulice u gradu na Ibru ponele imena Milene Dravić, Dragana Nikolića, Velimira Bate Živojinovića, Ružice Sokić i Nebojše Glogovca.

Omiljena glumica Kraljevčana Milena Dravić, osim u gradskom jezgru, ulice je dobila i u naseljima Metikoši i Dragosinjcima, a Nebojša Glogovac i u mestu Pečenog.

foto: Damir Dervišagić, Dragana Udovičić

Odlukom gradske skupštine, po srpskom dobrotvoru iz Kanade Milomiru Glavčiću, osim ulice u gradu, njegovim imenom nazvane su i ulice u Žiči, Jarčujaku, Kamenici i Bojanićima. U Kraljevu su ulice dobili i legendarni muzičari Laza Ristovski i Predrag Cune Gojković.

Naseljeno mesto Bogutovac dobilo je ulicu Nikole Tesle i Patrijarha Pavla, u Adranima su ulice nazvane po Dušku Radoviću, Ivi Andriću, Desanki Maksimović i Aleksi Šantiću, Vitanovac je dobio ulicu Mihajla Pupina, a Drakčići Nadežde Petrović i Olje Ivanjicki.

U Ratini su ulice nazvane po Milevi Marić i Milošu Crnjanskom, u Cvetkama po dr Zoranu Đinđiću, a u Čukojevcu ulicu je dobio dr Arčibald Rajs.

foto: Stefan Jokić

Od zanimljivih naziva, naselje Borovo dobilo je Aristotelovu ulicu, Kovači Hemingvejevu, Konarevo Šekspirovu, Milakovac Mocartovu, dok su meštani Međurečja izrazili želju da jedna od njihovih ulica ponese naziv po Aleksandru Volti.

Proslavljeni srpski teniser Novak Đoković ulicu je dobio u mestu Obrva kod Kraljeva.

(Kurir.rs/J. Slijepčević/Foto: Damir Dervišagić/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track