SVE VIŠE OBOLELIH OD RAKA: Prošle godine u Loznici evidentirano 479 pacijenata, najviše sa rakom kože
Foto: T.Ilić

tragično

SVE VIŠE OBOLELIH OD RAKA: Prošle godine u Loznici evidentirano 479 pacijenata, najviše sa rakom kože

Srbija -

LOZNICA – Tokom prošle godine u Loznici je evidentirano 479 novoobolelih osoba od malignih bolesti, 87 više nego prethodne, pokazuju podaci Odeljenja onkologije Opšte bolnice u Loznici. Najveći porast je kod obolelih od raka kože kojih je 2017. godine bilo 120, a lani 181, odnosno 61 više.

Najviše novoobolelih minule godine bilo je od raka debelog creva 48, mokraćne bešike 44, dojke 38, prostate 21, pluća 20, dok je u 17 slučajeva dijagnostikovan rak grlića materice. U prvih mesec dana ove godine registrovano je 19 malignih oboljenja, a sa osam prednjači rak kože, dok se ostali odnose na matericu, prostatu, pluća, debelo crevo i dojku.

U našoj zemlji se, prema zvaničnim podacima, u proseku godišnje dijagnostikuje oko 36 hiljada novih slučajeva malignih bolesti, dok više od dvadeset hiljada ljudi premine od raka. Glavni uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji skoro su identični sa vodećim uzrocima u većini zemalja u razvoju. U našoj zemlji su muškarci najčešće obolevali od raka pluća, kolona i rektuma i prostate, dok kod žena prednjače rak na dojci, kolonu i rektumu, plućima i grliću materice.

Stručnjaci kažu da se zdravim načinom života može uticati na smanjenje malignih oboljenja kao i da su preventivni pregledi izuzetno značajni jer rano otkrivanje oboljenja povećava šanse za izlečenje.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track