Najnovije vesti

MEŠTANIMA JASENOVIKA DOJADILO, ZAPRETILI BLOKADOM PRUGE: Železnice danas obećale sanaciju od 15. marta, žitelji sela i dalje sumnjičavi
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

zahtevaju da se zaustavi prevoz opasnih materija

MEŠTANIMA JASENOVIKA DOJADILO, ZAPRETILI BLOKADOM PRUGE: Železnice danas obećale sanaciju od 15. marta, žitelji sela i dalje sumnjičavi

Srbija

NIŠ - Meštani Jasenovika, u čijoj blizini su za vikend ponovo iskliznuli vagoni-cisterne sa opasnom materijom, sastaće se danas sa predstavnicima grada Niša i predstavnicima kargo prevoza Železnica Srbije a njihov jedini zahtev na sastanku biće da železnica obustavi prevoz opasnih materija na pruzi Niš-Zaječar dok ne bude rekonstruisan deo pruge koji prolazi kroz Jasenovik.

 

Predsednik mesne zajednice Zoran Jovanović rekao je da su meštani spremni da organizuju protest i blokiraju prugu ukoliko njihov zahtev ne bude usvojen.

 

 

"Ljudi sa pravom negoduju. Ovo najnovije iskliznuće vagona bilo je na 500 metara ispod sela, a ono krajem januara na 500 metara iznad sela. Prošle godine su bila tri iskliznuća vagona u ataru našeg sela", istakao je Jovanović.

 

On je istakao da od Niša do Svrljiga pruga prolazi jedino kroz Jasenovik.

 

"Da bi se prugom kroz selo prevozile opasne materije materije ona mora da bude sto odsto ispravna, a sada je u katastrofalnom stanju. Ne daj bože da u selu iskliznu vagoni, stići će do samih kuća", rekao je Jovanović.

 

Svi meštani Jasenovika, njih oko 360 i sve životinje koje čuvaju, evakuisani su krajem januara na dva dana zbog uklanjanja dva vagona sa amonijakom koji su iskliznuli i prevrnuli se nedaleko od tog sela. Minulog vikenda nedaleko od Jasenovika iskliznulo je pet vagona-cisterni sa fosforom, ali se srećom nisu prevrnuli.

 

1 / 14 Foto: Sektor za vanredne situacije

 

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavilo je početkom godine da će aprila započeti rekonstrukciju pruge Niš-Prahovo i da će radovi biti završeni za pola godine.

 

Opštine Svrljig, Knjaževac i Zaječar zatražile su prošle godine rekonstrukciju pruge koja od Niša do Prahova ide preko Svrljiga, Knjaževca, Zaječara i Negotina.

 

Na toj pruz teretni i putnički vozovi sada idu prosečnom brzinom od 30 kilometara na sat zato što je istrulelo više od 60 odsto od 170.000 pragova.

 

Železnice obećale sanaciju pruge, meštani Jasenovika sumnjičavi

 

Izvršni direktor za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom Milan Maksimović obećao je danas meštanima Jasenovika da će sanacija pruge Niš-Zaječar početi 15. marta.

 

Prema njegovim rečima Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za tu namenu izdvojilo je 900 miliona dinara.

 

"Već sutra ćemo raspisati tender za izbor izvođača radova, ali kako procedura dugo traje mi ćemo od polovine narednog meseca uvesti našu opremu, mehanizaciju i radnike koji se bave sanacijom pruga i počećemo radove. Onda kada izaberemo najpovoljnijeg ponuđača uvešćemo i njega u radove", rekao je Maksimović u niškoj Gradskoj kući nakon sastanka sa predstavnicima grada Niša i meštanima Jasenovika.

 

foto: Printskrin TV Prva

On je rekao da će pruga Niš-Zaječar raditi još jedan mesec a za to vreme na njoj će biti pojačane mere bezbednosti.

 

"Radićemo dodatni tehnički pregled vozova, naročito onih koji prevoze opasne materije. Čuvari pruge svakodnevno će pregledati  prugu kako bi na licu mesta utvrdili da li je ona bezbedna za saobraćaj. Garantujem da će pruga biti bezbedna i neće se dešavati neplanirani događaji kao što ih je bilo proteklog meseca", rekao je Maksimović.

 

Predsednik mesne zajednice Jasenovik Zoran Jovanović rekao je agenciji Beta da će se meštani sutra okupiti u selu kako bi razmotrili obećanje dobijeno od predstavnika železnice.

 

"Obećali su da će da pošalju napismeno to što su nam obećali za povećanu bezbednost i sanaciju pruge. Videćemo šta ćemo dalje pošto su nam i ranije obećavali sanaciju, ali sve se to mnogo odugovlači", rekao je Jovanović. 

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...