OPASNOST OD SVINJSKE KUGE, SREMCI U PANICI : Sve više svinjskih leševa po atarima i kanalima
Foto: Mitrovica.info

užas

OPASNOST OD SVINJSKE KUGE, SREMCI U PANICI : Sve više svinjskih leševa po atarima i kanalima

Srbija -

Zbog sve učestalijeg nesavesnog bacanja animalnog otpada po atarima i kanalima, što može dovesti do zaraze i svinjske kuge, Komunalna policija, u saradnji sa inspekcijom, pojačaće kontrolu u narednom periodu.

Nadležni najavljuju rešenje ovog problema odnošenjem otpada u firmu u Somboru.

Komunalna policija i Komunalna inspekcija uočili apeluju na građane da koriste dostupne stočne jame. Kako su kapaciteti mali uskoro će Grad Sremska Mitrovica dodatno rešiti ove probleme otvarajući prihvatni punkt i to između Laćarka i Martinaca na kojem će se otpad prikupljati i nositi u Sombor.

Po rečima komunalnog inspektora Miloša Madžića, nadležna inspekcija je počela sa pojačanom kontrolom odlaganja animalnog otpada, radi sprečavanja širenja svinjske kuge.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

“ Ta bolest utiče na velike proizvođače i na mala domaćinstva. Trenutno imamo tri stočne jame u Čalmi, Martincima i Kuzminu, ali to ne podmiruje potrebe građana. Kritičan je Laćarak, zato je lokalna samouprava uradila idejno rešenje projekta koji će se uskoro realizovati. Na putu između Laćarka i Martinaca biće urađen terminal, tzv. punktovi gde će građani moći da odlažu animalni otpad, a biće potpisan ugovor sa Proteinkom iz Sombora koja će sve to da odnosi.”- potvrdio je Madžić naša saznanja.

„U znatno manjoj meri se vrši nesavesno odlaganje animalnog otpada od kako smo pojačali kontrolu. Koga smo zatekli na licu mesta odmah smo pisali kazne koje su propisane u fiksnom iznosu.”- navodi Miroslav Čajka iz Komunalne policije.

Kazne za fizička lica zatečena na licu mesta prilikom odlaganja animalnog otpada na lokaciju koja nije za to predviđena, određene su u iznosu od 5.000 dinara, za pravno lice zaprećena je novčana kazna 100.000, a za preduzetnike 75.000 dinara.

(Kurir.rs/mitrovica.info, M.Milivojević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track