Najnovije vesti

BEJBI-BUM U SVILAJNCU: Rođene 154 bebe prošle godine, otvoreni i BESPLATNI VRTIĆI u 12 sela!
Foto: Shutterstock

Opština daje po 20.000 za prvo i drugo i 30.000 za treće dete

BEJBI-BUM U SVILAJNCU: Rođene 154 bebe prošle godine, otvoreni i BESPLATNI VRTIĆI u 12 sela!

Srbija

SVILAJNAC - Opština Svilajnac doživela je prošle godine pravi "bejbi bum", rođene su 154 bebe, deset odsto više nego godinu ranije, a od 64 zaposlenih u Opštinskoj upravi 15 odsto sada je na trudničkom ili porodiljskom bolovanju.

 

Od 154 rođene bebe 80 je dečaka i 74 devojčice.

 

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović ocenio je da su "mere populacione politike, ali i poboljšanje sveukupnog kvaliteta života građana, doprineli da građani Svilajnca proširuju svoje porodice".

 

"Ponosam sam i srećan da nam je natalitet u porastu i da opština ima ovoliko mladih roditelja", rekao je Milanović. On je rekao da opština iz budžeta daje 20.000 dinara za prvo i drugo rođeno dete i 30.000 dinara za treće.

 

foto: EPA/Ilustracija

"Od prošle godine dajemo i poklon pakete za svaku rođenu bebu, sa osnovnom kozmetikom i priborom, simboličnu dobrodošlicu bebama, a nekoliko godina, godišnje izdvajamo 2,5 miliona dinara za finansiranje vantelesne oplodnje parova koji nemaju više pravo na besplatni program Ministarstva zdravlja. Kroz ovaj program imamo tri rođene bebe", naveo je Milanović.

 

 

On je dodao da je ipak, najvažnije stvoriti uslove i sadržaje koji će mlade ljude privući da se posle završenog školovanja vrate u svoj grad i osnuju porodice.

"Naša briga o natalitetu i porodicama s decom ne prestaje s rođenjem deteta, ona se nastavlja i tokom odrastanja, a sve u cilju podrške porodici i porodičnim vrednostima", istakao je Milanović.

 

foto: Zorana Jevtić

On je podsetio da je otvoren Centar za brigu o porodici, koji pruža različite

vidove podrške porodicama, ali i organizuje besplatne zdravstvene preglede za decu školskog uzrasta, besplatne vežbe ispravljanja deformiteta kičme, logopedske preglede, kreativne radionice, vežbe za trudnice, a sve to besplatno.

 

"Otvorili smo i besplatne vrtiće u selima, u 12 sela pri osnovnim školama... Kroz programe zapošljavanja i jačanja privrede, podižemo standard građana a kroz stabilniju finansijsku sitauciju porodice i natalitet", zaključio je MIlanović.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...