NESLANA ŠALA SA NIŠKE PIJACE: Prodavci između tezgi ostave lažnu dvohiljadarku, a evo kako reaguju mušterije (FOTO)
Foto: M.S.

sve je manje kupaca

NESLANA ŠALA SA NIŠKE PIJACE: Prodavci između tezgi ostave lažnu dvohiljadarku, a evo kako reaguju mušterije (FOTO)

Srbija -

Besposlen mozak, đavolje igralište - stara je srpska poslovica koja se ovih dana može upotrebiti za neslanu šalu jednog manjeg broja trgovaca na niškim pijacama.

Kako na pijacama ima manje kupaca, oni umeju da se našale sa nekim mušterijama kojima ostave u prolazima između tezgi lažnu dvohiljadarku, ali tako da "pošteni pronalazač" ne primeti da je falsifikat. A, ni da je žrtva zaista neslane šale.

foto: M.S.

"Nema kupaca kao ranije. Nema narod pare. Sedimo tako i nije to celodnevna zabava, nego kada nemamo posao, a vidimo u daljini da ide neka mušterija koja je cicija. Onda jedan od nas, u pravcu tog mušterije, postavi lažnu novčanicu od 2.000 dinara i čekamo reakciju. Nije se još desilo da je neko našao i podigo je da pita "čije su pare?" Uzmu novčanicu i sreća traje deset ili dvadeset metara kada je otvore i vide lažnjak. Te i druge novčanice mogu da se kupe u kineskim prodavnicama. Nekad "bacimo" i hiljadarku. Nije to nikakva prevara, nego od sve muke i mušterije i mi da se malo našalimo", priča nam jedan od prodavaca.

Zanimljivo saznanje je kako trgovci objašnjavaju termini "cicija".

"To je onaj, koji će 200 dinara da da bakšiš konobaru, a ovde "prepešači kilometre" da kupi krompir po 60, a ne 70 dinara", pričaju trgovci.

Oni kažu da je kupaca sve manje, a onih kojih ima kupuju najminimalnije, bez ambicije da imaju neke zalihe.

(Kurir.rs/M.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja