ŠTO SI KRALA? NIJE TI OVO MAHALA: Skandal u Pirotu! Dve devojčice drugu ukrale smoki iz torbe, za kaznu ih stavili na stub srama u školskom hodniku i teško izvređali
Ilustracija, Foto: Shutter

teška diskriminacija

ŠTO SI KRALA? NIJE TI OVO MAHALA: Skandal u Pirotu! Dve devojčice drugu ukrale smoki iz torbe, za kaznu ih stavili na stub srama u školskom hodniku i teško izvređali

Srbija -

Zbog toga što je svom drugu iz torbe ukrala smoki i podelila ga s drugaricom, desetogodišnja devojčica iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje Pirot bila ke kažnjena tako što je zajedno sa vršnjakinjom morala da se u školskom holu rukama drži za stub, kaznena mera uveden kao “stub srama”, čime je po mišnjenju Povernika za zaštitu i ravnopravnost učinjena diskriminacija dece.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

U podugačkom izveštaju Povernica navodi da su dve devojčice bile primorane da za kaznu grle taj stub dok su druga deca bila na odmoru van škole, navodi Jugmedia.rs.

To se desilo još 10. juna 2016.godine, a nemilu scenu video je i direktorki škole prijavio rođak deteta koje pohađa ovu školu. Niko od nastavnika nije sprečio ovakav vid kažnjavana, a da situacija bude gora, druga nastavnica koja je prolazila hodnikom dodatno je izvređala jednu od devojčica.

“Unela se maloj u lice i sa puno mržnje i gneva vikala rečima: Ako ti je, sad pridržavaj stub. Što si krala? To ti nije ciganska mahala. Ja ću da te opametim da budeš kao sva ostala deca. Misliš da si mnogo pametna?! Ima da te sredim ja…“, stoji u izveštaju Poverenika, na osnovu svedočenja očevidica.

Prolazili su dani, mesci i godine, očevidac je pokušavao da dokaže diskriminaciju, svedočio je i otac deteta, ali rukovodstvo škole je uporno tvrdilo da nasilja nije bilo, mada niko nije optuživao za nasilje, već za diskriminaciju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Dve godine kasnije, na osnovu svih dokaza i provera, Povernik za zaštitu ravnopravnosti je izneo mišljenje da je Škola za osnovno i srednje obrazovanje svojim postupanjem prema učenici 10. juna 2016. godine, prekršila odredbe člana 7. i 12, a u vezi sa članom 24. Zakona o zabrani diskriminacije i naredila niz mera kako se takva situacija ne bi ponovila.

Inače, devojčica koja je ukrala “smoki” je iz veoma siromašne porodice. Majka joj je neopokretna, a otac nezaposlen.

(Kurir.rs/Jugmedia.rs, M.Ivanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track