Najnovije vesti

U VRANJU DAJU 8 MILIONA DINARA GODIŠNJE NA PSE LUTALICE: Pola ide za njih, a pola za odštete zbog ujeda
Foto: Dado Djilas

komunalni problemi

U VRANJU DAJU 8 MILIONA DINARA GODIŠNJE NA PSE LUTALICE: Pola ide za njih, a pola za odštete zbog ujeda

Srbija

U budžetu grada Vranja od oko 2,7 milijardi dinara godišnje, više od osam miliona opredeljuje se za lutalice i napuštene pse. Polovina te sume ide za rešavanje problema pasa lutalica - uklanjanje sa ulica, čipovanje, sterilizaciju, ishranu u azilu. Druga polovina namenjena je za isplatu odštete građanima zbog ujeda pasa lutalica.

 

Međutim, svaki dinar namenjen za rešavanje problema pasa lutalica je pod sumnjom. Građani sumnjaju kako se troši taj novac, lokalna vlast da građani zloupotrebljavaju mogućnost da tuže grad i traže odštetu, a ljubitelji životinja da se taj novac troši nenamenski i da se psi lutalice tretiraju nehumano.

 

Gradski pravobranilac Vranja Đurđica Đorđević izjavila je za Betu da je u 2018. grad tužen zbog ujeda pasa lutalica 243 puta, uz još tužbu zbog ujeda mačke i tužbu zbog napada pasa lutalica na kokoške.

Ona precizira da je u 2018. godini, kroz sudska poravnanja i presude, iz gradskog budžeta isplaćeno 609.025 dinara na ime glavnog duga, a na ime troškova postupka još 949.700 dinara.

 

Đorđević navodi da je gradsko prvobranilaštvo u vezi tužbi gradjana zbog ujeda pasa lutalica u prethodnoj godini imalo i 116 predmeta sa zaključenim vansudskim poravnanjima, za koje je iz gradskog budžeta isplaćeno ukupno 2.400.500 dinara, odnosno prosečno po 19.000 dinara po predmetu.

Ona ističe da jedino što lokalna samouprava za sada može da uradi da bi se smanjila sredstva iz budžeta koja se daju po ovom osnovu jeste to da većinu sporova sa građanima, zbog odštete zbog ujeda pasa lutalica, završi vansudskim poravnanjem.

 

"To je dalo ploda jer sada se mnogo više tih naknada štete završava mimo suda a nastojimo da se taj trend i nastavi. S obzirom na to da na teritoriji grada Vranja živi oko 80.000 stanovnika, isplata od 4,5 miliona dinara godišnje zbog odštete samo zbog ujeda pasa lutalica je velika cifra“, kazala je Đorđević.

 

Zbog gradske odluke da se psima lutalicama iz Vranja tokom 2018. godine bavi beogradska firma „Avenija MB“, pre tačno godinu dana bili su održani i protesti ispred zgrade gradske uprave koje su organizovala udruženja za zaštitu životinja iz Vranja, čiji su predstavnici smatrali da bi za iste ili manje novce bolje brinuli o psima lutalicama iz svog grada.

 

Protesti nisu urodili plodom, a psi lutalice su odvoženi u azil za pse u Novom Selu kod Vrnjačke Banje. Za te usluge prema odredbama ugovora, iz gradskog budžeta je „Aveniji MB“ plaćeno oko 4,5 miliona dinara, odnosno 3,360 dinara po jednom psu. U ovom slučaju građani nisu kao razlog protesta navodili ne tako malu milionsku cifru za rešavanje problema sa psima lutalicama, već sumnju da se psi tretiraju nehumano a da se sve to plaća iz budžeta grada.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...