PALMA DOBIO ZLATNU MEDALJU OD GRADONAČELNIKA BEČA:  Ludvig uručio gradonačelniku Jagodine nagradu za doprinos razvoju odnosa Srbije i Austrije
Foto: Promo

Priznanje

PALMA DOBIO ZLATNU MEDALJU OD GRADONAČELNIKA BEČA: Ludvig uručio gradonačelniku Jagodine nagradu za doprinos razvoju odnosa Srbije i Austrije

Srbija -

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig na prijemu u čast naše delegacije uručio je nagradu, koja se, kako je rekao retko dodeljuje, predsedniku Skupštine grada Jagodine.

Dragan Marković Palma, predsednik Skupštine grada Jagodine i parlamentarne grupe srpsko-austrijskog prijateljstva u Skupštini Srbije dobio je počasnu zlatnu medalju za doprinos razvoju odnosa Srbije i Beča i Srbije i Austrije. Markoviću je počasnu medalju uručio gradonačelnik Beča Mihael Ludvig na prijemu priređenom u čast naše delegacije.

- Zahvaljujem se na svemu što radite za vaš narod kao i za odnose Beča i Srbije i Srbije i Austrije. Zbog svega toga dodeljujem vam počasnu zlatnu medalju grada Beča koja se retko dodeljuje. Beč kao Beč je u svetu na visokoj poziciji, ali verujem da možemo jedni od drugih dosta da učimo. Za nas je kao i za vas veoma važna borba protiv bele kuge, jer je Beč grad koji brzo raste i ako dolazi do pada nataliteta i smanjivanja broja ljudi, dolazimo do problema u svemu i u finansijskoj infrastrukturi. Veoma rado sam prihvatio Vaš poziv da dođem u Jagodinu i vrlo rado ću doći - kazao je gradonačelnik Beča.

Marković je svom domaćnu poklonio plaketu Jagodine kao i medaljon sa grbovima Jagodine i Srbije.

- Ovaj grb grada Jagodine vam dajem da vodite računa o Srbima koji žive i rade u Beču, kao što je i tradicija u Beču. U Beču studira najviše studenata iz Srbije u Evropi, van Srbije. Mi smo trenutno u glavni grad Austrije doveli 850 ljudi i to je najveća delegacija ikada. Srbi koji žive i rade u Beču imaju najveću slobodu u Evropi. Zapazio samo da je u Beču odlično organizovano sve, pa i gradski prevoz", rekao je Palma i podsetio da je u Jagodini, gradu koji ima 80.000 stanovnika besplatan autobuski prevoz za sve građane.

"To nema u programu vaše Socijaldemokratske partije, ali to nisam patentirao i možete slobodno da koristite. Međutim, vas ne može niko u svetu da dostigne jer ste napravili 220.000 stanova za socijalno ugrožene stanovnike Beča i Austrije. Svaka vam čast. Imate i odličan progam protiv bele kuge - kazao je Marković.

foto: Promo

Pored toga, u saveznom parlamentu Austrije u Beču održan je i prvi sastank predsednika parlamentarnih grupa prijateljstva Srbije i Austrije u srpskoj i austrijskoj skupštini Dragana Markovića i Kristijana Kovačevića.

- U Austriji je od prvog marta stupio na snagu Zakon o zabrani terorističkih i fašističkih obeležja i organizacija, kao što su hrvatske ustaše i islamski ISIS i još neke, ali u tom zakonu nedostaje još jedna teroristička organizacija, a to je UČK i predlažem da se izvrše izmene i dopune tog zakona i da u taj zakon dodaju i albansku UČK. Poznato je koliko je ta teroristicka organizacija ubila i proterala Srba sa KIM. Osvanula je oznaka UČK i na Konzulatu RS u Beču. Koju to poruku šalju Albanci i Beču i Srbima? Poznato je da su Albanci, pored Srbije, zainteresovani i za delove Crne Gore, Grčke i Makedonije. Oni nisu problem samo Srbiji, oni su problem celoj Evropi - poručio je Marković.

On se u razgovoru sa Kovačevićem osvrnuo i na opoziciju u Srbiji. Kako je naveo, upitao je svog domaćina da li u poslovniku o radu austrijskog parlamenta postoji da poslanici mogu da pitaju Vladu svakog utorka i četvrtka, a svakog poslednjeg četvrtka u mesecu direktno ministre, na šta mu je on rekao "ne na taj način".

Kristijan Kovačević je poručio da je njihgova želja da Srbija što pre postane član EU.

- Takode, želimo da se što pre nastavi dijalog između Beograda i Prištine, jer je upravo to jedna od glavnih tema u evrointegracijama Srbije. Veoma mi je drago što nam je u goste došao Dragan Marković Palma i što smo uspostavili direktnu komunikaciju između parlamenatrnih grupa srpsko - austrijskoj prijateljstva i da vidimo šta sve u narednom periodu Austrija može da pomogne Srbiji - kazao je on.

Na sastanku je pored Kovačevića bio i Johan Gudenus, zamenik predsednika Slobodarske partije Austrije i šef poslaničke grupe u Saveznom parlamentu koji je najavio da će delegacija Austrije već ove godine doći u Jagodinu.

- Inače sam oženjen Srpkinjom i imamo dete, a gospodin Kovačević je poreklom iz Srbije. Gospodin Palma dva puta godišnje u Beč dovodi po nekoliko stotina studenata. To je za nas veliki znak prijateljstva i na taj način stvaramo nove mostove i nove saradnje. Srbija ima punu našu podršku na putu ka EU - kazao je Gudenus.

Marković se nalazi na čelu delegacije (850 članova) koja u Beču boravi u organizaciji Skupštine grada Jagodine, a o trošku donatora, od 4. do 6.marta.

Kurir.rs/Foto:Promo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track