DIVLJA SEČA ŠUME NA OBALAMA TISE: Šumokradice pucaju i nasrću motornom testerom, ugroženi nasipi koji štite od poplava
Foto: Kurir/S.U.

isekli hiljade stabala

DIVLJA SEČA ŠUME NA OBALAMA TISE: Šumokradice pucaju i nasrću motornom testerom, ugroženi nasipi koji štite od poplava

Srbija -

SENTA- Bespravna seča na severu Bačke poprima zabrinjavajuće i vidljive obrise, a na udaru su naročito obale Tise. Upućeni kažu da se godišnje iz šuma pored reke, od Martonoša pa do ušća u Dunav kod Novog Slankamena, poseče čak oko 10.000 kubnih metara drva. Nandor Baranji, predsednik Spasilačkog tima „Tisa” iz Sente, koji je mesecima tragao za sugrađankom Barbarom Vitez, kojoj se svaki trag izgubio 25. novembra 2016. godine, potvrđuje Kuriru da je bespravna seča šume uzela maha:

foto: Kurir/S.U.

- Odlučili smo da se aktivno uključimo kako bi pomogli poljočuvarima. Naši volonteri iz čamca nadziru 28 kilometara obale na bačkoj strani. Policiju i poljočuvare obaveste kad uoče šumokradice. Veliku pomoć nam pružaju policija i lokalna samouprava u Senti. Šuma više nije tako gusta pa može da ugrozi grad u periodu nabujale Tise. Nasip koji je izgrađen duž reke neće moći da izdrži bujicu, ako ga šuma ne štiti- objašnjava Baranji. Svestan je da petorica poljočuvara ne mogu fizički da nadgledaju i sačuvaju obale Tise od šumokradica. Sa njim je saglasan i Žolt Č. Molnar, koordinator Poljočuvarske službe u Senti:

foto: Kurir/S.U.

-Puno nam znači pomoć volontera Spasilačkog tima „Senta“. Postoji sedam ili osam organizovanih grupa šumokradica. Neki od njih imaju svoje „izviđače“ koji tobože na nasipu trče i rekreiraju se. Kad se uvere da nikog nema u blizini, javljaju ljudima sa motornim testerama koji stabla seku, a potom ih transportuju u kamionima, kombi vozilima ili zapregama. Cena kubika topole košta 20 evra,a kubik jasena 30 evra- otkriva Molnar.

foto: Kurir/S.U.

Šumokradice pucaju i nasrću motornom testerom

Ljudi koji nelegalno seku stabla a potom ih prodaju, ne libe se da nasrnu na policiju i poljočuvare. Pre nekoliko godina, u blizini Simićevog salaša, nekoliko kilometara od Kikinde, policijska patrola je u pokušaju izvršenja šumske krađe zatekla trojicu Kikinđana. Jedan od njih je, preteći motornom testerom, pokušao da policajce spreči u obavljanju službenih radnji, pa je završio u pritvoru. Svojevremeno je pucano na članove Spasilačkog tima “Tisa”. Dok su patrolirali rekom, sa banatske strane kod Sanada, na njih su šumokradice pucali iz lovačkih pušaka. Srećom, niko nije stradao.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track