Kome pripadaju Romi iz Belvila?
Foto: RTV5

Niš

Kome pripadaju Romi iz Belvila?

Srbija -
Tri meseca nakon iseljenja pet romskih porodica iz beogradskog naselja Belvil ništa se nije promenilo oko poboljšanja uslova njihovog smeštaja u Nišu. Oni i dalje žive u napuštenom pogonu fabrike kože, bez struje i vode

NIŠ - Za pet romskih porodica iz beogradskog naselja Belvil ništa se nije promenilo već tri meseca, od kako su iz Beograda iseljeni i od kada im je obećano da će u Nišu dobiti bolji smeštaj. U napuštenom magacinu kožarske industrije i dalje nema osnovnih uslova za život."Ovde smo došli pre tri meseca, obećali su nam tada da ćemo za desetak dana da dobijemo sve što nam je potrebno, ali do danas ništa, nemamio ni vodu, ni struju, ni kanalizaciju", kaže Nikola Šabanović, jedan od stanovnika u starom magacinu, za RTV5.Problem koji se prolongira mesecima okupio je i nevladine organizacije iz Niša i Beograda koje se bave zaštitom ljudskih prava i koje šalju javni apel nadležnima.

"Saznali smo od ovih ljudi da su oni maltene ucenjeni, jer im je rečeno tada u Beogradu da, ako ne prihvate povratak u Niš, bukvalno neće dobiti ništa, tako da oni žive u strahu sve vreme", kaže Filip Sofijanić iz NVO Praksis. Marija Manić iz Centra za prava Romkinja ističe da će o ovome obavestiti ombudsmana i poverenika za zaštitu ljudskih prava."Nikog od nas, a naročito ne ove ljude, nije briga ko je odgovoran i ko je kome šta obećao, da li Beograd ili Niš, ili uopšte nije osmišljen model pomoći ovim ljudima. Ali ovde je sve urgentno, a naročito voda na ovim temperaturama i tek kada deca pođu u školu".

U ovom magacinu živi pet porodica. Šabanovići su jedna od njih. Oni sa troje maloletne dece nemaju kud. Prema tvrđenju prošle gradske vlasti, po dogovoru sa Beogradom Niš je trebalo da obezbedi lokaciju, a iz Beograda da stignu kontejneri za smeštaj, ali to se nije ostvarilo.

http://www.youtube.com/watch?v=hq11EWO7D-4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track