KREĆE REGULACIJA TOKA REKE GRUŽE: Krči se srpska Kalifornija
Foto: Kurir

veliki posao

KREĆE REGULACIJA TOKA REKE GRUŽE: Krči se srpska Kalifornija

Srbija -

Počela je regulacija toka reke Gruže koja preko 60 godina poplavljuje hiljadu hektara najplodnije zemlje u Šumadiji. Nakon inicijative Kurira, održan sastanak predstavnika grada Kraljeva i opštine Knić, u akciju se uključila država. Radovi krenuli na saniranju nekoliko kilometara plavnog područja

foto: Kurir

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i predsednik opštine Knić Miroslav Nikolić obišli su radove na regulacija toka reke Gruže u selu Guberevac.

Regulacija je na potezu od brane u dužini od nekoliko kilometara je jedan od najplodonosnijih projekata koji će zajednički realizovati grad Kraljevo, opština Knić i “Srbijavode”. Ovim projektom najplodnije zemljište u Šumadiji, uređenjem toka reke spasava se od poplava koje su gotovo svake godine, unazad 60 godina plavile ovo plodno područje.

Prošlogodišnja zajednička inicijativa grada Kraljeva i opštine Knić urodila je plodom i krenulo se u realizaciju kapitalnog projekta koje finansira država Srbija.

foto: Kurir

-Nema čoveka koji je prošao magistralnim putem Kragujevac- Kraljevo, a da ne primeti da su njive poplavljene nizvodno od brane. Drago mi je da se napravljen korak ka preduslovu da od doline reke Gruže napravimo pravu malu Srpsku Kaliforniju. Dolina sa hiljadu hektara najlplodnije šumadijske zemlje se nalazi pored magistralnog puta, uređenjem toka reke ujedno se rešava i problem navodnjavanja-kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik grada Kraljeva.

Prema njegovim rečima zajedno sa ovim, sadašnje rukovodstvo grada Kraljeva zaokružilo bi nekoliko kapitalnih projekata-od zapošljavanja preko pet hiljada ljudi u dve fabrike koje se grade, do omogućavanja poljoprivrednicima u ovom delu teritorije grada Kraljeva da unaprede svoja gazdinstva.

foto: Kurir

Predsednik opštine Knić Miroslav Nikolić, govoreći o značaju radova ističe činjenicu da se još od 1955.godine, razmišljalo o realizaciji sličnog projekta i da postoje nacrti za regulaciju doline reke Gruže još iz ovog vremena.

foto: Kurir

-Već za dve godine osetiće se značajni rezultati u letini jer je reč o plodnim njivama gde su meštani Guberevca, Pajsijevića, Zakute, Petropolja i ostalih sela decenijama izbegavali da sade žitarice zbog poplava. Već sada se vidi kada su delom iskrčene vrzine da je naravljen značaj korak ka zaokruživanju ideje, da se ovde krene za voćarstvom zbog idealnih uslova ovog područja- kaže Miroslav Nikolić. I sam nekadašnji vlasnik vodeće kompanije u sveri voćarstva “Gruže Agrae” Nikolić kaže da su već obezbeđene kompanije koje su spremne da sagrade hladnjače i otkupe kompletan godišnji rod svega što bi se preoizvelo u Srpskoj Kaliforniji, kako su nekada zvali ovaj deo gružanskog kraja.

(Kurir.rs/D. Ilić foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track