STANARI ZADOVOLJNI:  Nastavljena izgradnja prvog stambenog objekta u Dositejevoj za 106 kraljevačkih porodica
Foto: Kurir/J.S.

projekat urbane regeneracije

STANARI ZADOVOLJNI: Nastavljena izgradnja prvog stambenog objekta u Dositejevoj za 106 kraljevačkih porodica

Srbija -

Izgradnja prvog od četiri planirana stambena objekta, u okviru projekta urbane regeneracije Dositejeve ulice u kraljevačkom naselju Pic mala, koji bi trebalo da početkom naredne godine udomi 106 porodica, nastavljena je sa dolaskom toplih dana, a stanari su zadovoljni što ponovo vide radnike na gradilištu.

- Godinama živimo u nehumanim uslovima. Oronule zgrade koje je pojeo zub vremena, dodatno su oštećene u zemljotresu 2010. godine i od tada živimo u strahu. U stanovima sa zajedničkim kupatilom na svakom spratu malter opada na sve strane, zgrade su raspukle, a vlaga i elektroinstalacije idu zajedno, ruku pod ruku, kaže jedan od stanara koji živi u ovom delu Kraljeva.

foto: Kurir/J.S.

Pojedini građani, međutim, i dalje su kivni na birokratiju zbog koje izgradnja, koja je trebalo da počne još 2011. godine toliko kasni, jer uslovi u kojima žive ne zadovoljavaju ni osnovne potrebe savremenog čoveka. Do sada su, kako kažu, već mogli da se usele u nove stanove.

Lokalna samouprava Kraljeva je 2011. godine od države zatražila kreditnu garanciju kod Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od osam miliona evra, ali je zbog nebrojanih procedura kredit odobren tek 2016. godine. Istovremeno, kasnila je i izrada projekta, a projekat druge faze izgradnje završen je tek prošle godine.

Objekat koji se trenutno gradi trebalo bi da ima sedam spratova i 6.873 kvadrata i od sredine prošle godine, kada je gradnja počela, pa do danas, izgrađeno je prizemlje višespratnice i dva sprata, a radovi su u toku.

foto: Kurir/J.S.

Projektom urbane regeneracije ovog naselja, inače, predviđeno je rušenje postojećih zgrada sagrađenih između 1947. i 1955. godine po fazama i izgradnja četiri nove sa ukupno 360 stanova. Novi stambeni blok, površine 16 hiljada kvadratnih metara, trebalo bi da bude završen u naredne četiri godine.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track