NAPADI PASA DEBELO KOŠTAJU LOZNIČANE: Koštali čak 10,8 miliona dinara
Foto: T.Ilić

komunalni problem

NAPADI PASA DEBELO KOŠTAJU LOZNIČANE: Koštali čak 10,8 miliona dinara

Srbija -

Za nadoknadu štete nastale zbog ujeda pasa lutalica i napada na domaće životinje tokom 2018. godine u Loznici su zaključeni ugovori o poravnjanju vredni ukupno oko 10,8 miliona dinara, potvrđeno je u lokalnoj samoupravi.

Prema podacima nadležne gradske komisije za utvrđivanje opravdanosti zahteva za naknadu štete lani je bilo ukupno 346 zahteva od kojih je 316 usvojeno. Sa građanima je zaključeno ukupno 308 ugovora o poravnjanju od čega 252 za povrede nanete ujedima, a 56 zbog napada pasa lutalica na domaće životinje.

Vrednost ugovora o poravnjanju zbog ujeda pasa lutalica je oko 9,9 miliona dinara, a napade na životinje oko 884 hiljade. Broj zaključenih poravnjanja je manji za četiri, kao i usvojenih zahteva, a ukupna vrednost ugovora manja je za oko 360 hiljada dinara nego za 2017. godinu.

Gradska komisija kod naknade zbog ujeda pasa lutalica predlaže oštećenim licima maksimalan iznos u visini bruto zarade u Srbiji, prema poslednjem izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, ukoliko su u pitanju deca, odnosno osobe mlađe od 18 godina. Kod starijih osoba predlaže se 80 odsto tog iznosa, a ukoliko su povrede manje polovinu od toga, odnosno oko 40 odsto bruto zarade. Kod napada na domaće životinje priznaje se sto odsto štete koju proceni nadležna komisija lokalnog Odeljenja za privredu.

Strogo se vodi računa da li zahteve zbog ujeda podnosi više članova iz istog domaćinstva, a ukoliko povređena osoba živi van Loznice proverava se da li ona pokušava naknadu da ostvari i u mestu prebivališta i u Loznici pošto je minulih godina bilo sličnih pokušaja.

Loznica svake godine na ugovore o poravnjanju daje višemilionske iznose, a broj zahteva kreće se od oko 230 pa do više od 400, koliko ih je bilo pre nekoliko godina. U prva dva meseca ove godine podneto je 27 zahteva zbog napada pasa lutalica na fizička lica i četiri za štetu nanetu na domaćim životinjama.

(Kurir.rs/T.Ilić/Foto: T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track