DODELJENA BORINA NAGRADA: Laureati Branimir Šćepanović i Siniša Kovačević
Foto: T.S.

vranje

DODELJENA BORINA NAGRADA: Laureati Branimir Šćepanović i Siniša Kovačević

Srbija -

Branimir Šćepanović i Siniša Kovačević dobitnici su ovogodišnje nagrade „Borisav Stanković“.

Odluku o dodeli nagrade istaknutim piscima doneo je žiri u sastavu prof. dr Slađana Jaćimović, Aleksandar Laković i prof. dr Miro Lompar predsednik žirija, saopštio je na konferenciji za novinare urednik Književne zajednice koja nosi ime znamenitog Vranjanca, Miroslav Mihailović. Branimir Šćepanović pripovedač i romansijer poznat je i u međunarodnoj književnoj javnosti, naročito francuskoj po svom antologijskom romanu „Usta puna zemlje“. “U njegovom delu se prepliću realistička i fantastička motivacija, snažan moralni apel i egzistencijalno osećanje apsurda, likovi u kojima odjekuju detinje predstave i strahovi čoveka pred smrću, simboli i alegorije u kojima se prepoznaju konstante ljudske egzistencije i tipska obeležja moderne epohe.

Sve to čini njegovu prozu reprezentativnom za jedno poetičko vreme u srpskoj književnosti, kao i za univerzalnu dimenziju pripovedanja kao takvog. Izuzetno uspešan kao dramski pisac, čije drame su snažno uprizorile i mitske i političke situacije u čovekovoj sudbini, Siniša Kovačević je u romanu „Godine vrana“ dao dinamično oblikovanu, dramatičnu, upečatljivu sliku okupacije Beograda u Prvom svetskom ratu i njene ishode u posleratnom vremenu. Originalno postavivši likove u nerazrešive odnose, sa snažim tragičnim i sudbinskim ishodom, sa gorčinom osnovnog tona i sa, istovremeno, sugestivnim podtonom koji senči pripovedanje iz perspektive neke praosnovne dobrote i milosti, ubedljivo opisavši kulturološke razlike koje postaju egzistencijalna i istorijska vododelnica među ljudima, Kovačević je napisao uzbudljiv, moderan i dinamičan roman”, stoji u obrazloženju žirija.

foto: T.S.

“Nadam se da nije potrebno objašnjavati zašto je odluka baš takva. Dodelom nagrade ovim autorima pokrivaju se svi žanrovi kojima se Bora bavio, pripovedački, romansijerski i dramski opus Borisava Stankovića", kazao je Mihailović.

On je pozvao novinare da prate manifestaciju koja će se održati od 23. do 29. marta. Ovogodišnju manifestaciju je finansijski podržalo Ministarstvo kulture. “Iza te podrške sigurno stoji ono što je najvažnije, a to je da država Srbija prepoznaje kvalitet manifestacije.

"Nažalost prošlogodišnji dobitnik nagrade Grozdana Olujić preminula je 17. marta, tako da će besedu kojom je ona planirala da otvori ovu manifestaciju neko da pročita. Ona je neposredno pred odlazak u bolnicu svoju obavezu prema Bori, Borinoj nedelji i Književnoj zajednici ispunila poslavši blagovremeno tekst besede”, kaže Mihailović.

Manifestacija Borina nedelja traje više od pola veka i jedna je od dve najstarije književne manifestacije u Srbiji, pored “Disovog proleća” u Čačku, Ovo će biti 53. po redu Borina nedelje.

Četiri programa ovogodišnje manifestacije biće održana u Vranju, četiri u Beogradu, a po jedan u Vlasotincu i Leskovcu. Na svečanom otvaranju 23. marta u Vranju biće predstavljen portret pisca akademika Mira Vuksanovića u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju od 20 časova.

Kurir.rs/T.S./Foto: T.S

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track