CELA LOZNICA U ŠOKU, PLJAČKI VISKOZE NEMA KRAJA: Od bivšeg giganta ostali samo zidovi, lopovi isekli i četiri velika rezervoara, dok svi nadležni okreću glavu,  zemljište truje opasan otpad
Foto: T.Ilić

vanredni inspekcijski nadzor

CELA LOZNICA U ŠOKU, PLJAČKI VISKOZE NEMA KRAJA: Od bivšeg giganta ostali samo zidovi, lopovi isekli i četiri velika rezervoara, dok svi nadležni okreću glavu, zemljište truje opasan otpad

Srbija -

LOZNICA - Četiri rezervoara zapremine od po 350 m³, u kojima je bio uskladišten crni lug u potpunosti su isečena i odneta, utvrdila je republička inspekcija za zaštitu životne sredine posle vanrednog inspekcijskog nadzora obavljenog ovih dana u ’’Celulozi’’, jednoj od nekadašnjih fabrika HK ’’Viskoza’’.

Da sve bude još ’’lepše’’ da rezervoara nema niko nije znao, pa ni stečajni upravnik ove nekadašnje fabrike celuloze, a ni lozničkoj policiji to nije bilo prijavljeno. O tome koliko nadležni znaju šta se zbiva ilustruje što ovih rezervoara nema najmanje duže od pola godine, a najverovatnije je samo poslednji nedavno isečen.

foto: T.Ilić

Na mestu gde su stajali decenijama ostao je samo trag pošto su bukvalno ’’počišćeni’’ do zemlje. Upućeni tvrde da je još prošloga leta, početkom avgusta, na ovom mestu bio samo jedan rezervoar i da sveži tragovi crnog luga ukazuju da je, najverovatnije, samo taj sklonjen nedavno dok su ostali ’’počišćeni’’ mnogo ranije, samo to nije uočeno u potpuno neobezbeđenoj fabrici gde nema nikoga ko bi to video i obavestio nadležne.

U odgovoru dobijenom od Služba za komunikaciju i odnose s javnošću Ministarstva zaštite životne sredine piše da je ''pored betonskih temelja vidljiv zaostao mulj iz rezervoara kao i ostaci izolacionog materijala'' kao i da su ''na okolnom zemljištu i betonskoj površini vidljive manje količine tečnog crnog luga, dok je u sabirnim kanalima prisutna veća količina crnog luga''. Navedeno je i da se ''u rezervoarima koji su isečeni nalazilo oko 500 tona otpadnog crnog luga'' i da će republička inspekcija za zaštitu životne sredine ''preduzeti mere u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, kao i obavestiti druge nadležne organe radi preduzimanja mera iz okvira njihovih nadležnosti''.

Nekadašnji radnici fabrike celuloze šokirani su ovim događajem i tvrde da je uklanjanje tolikih rezrevoara moralo biti dobro organizovano i trajati više dana, što je bilo izvodljivo u pustoj fabrici.

foto: T.Ilić

Ovim je nastavljeno odnošenje preostalih, krupnijih metalnih delova preostalih u fabrici od koje su, kao uostalom i kompletne ''Viskoze'', ostali bukvalno samo zidovi. Čak su sa gotovo svih nekadašnjih pogona i zgrada poskidani i krovovi. Inače, još u novembru 2013. na udaru se našao jedan od ''nestalih'' rezervoara i tada je, kako su utvrdili republički inspektori iz njega isteklo oko 300 metara kubnih crnog luga i došlo je do zagađenje tla na oko četiri ara u krugu fabrike.

To se dogodilo zbog neovlašćenog sečenja ventila, a u njegovoj blizini nađena je boca sa gasom i brener koji su tada korišćeni. Kao što je Kurir pisao, u minulih mesec i nešto dana u ''Celulozi'' su, u nekadašnjem fabričkom krugu, oborena dva velika rezrervoara mazuta, vidljiva sa puta Loznica - Banja Koviljača. Jedan je početkom februara isečen i odnet dok je drugi potpuno devastiran i nedavno oboren, a za sada je delimično isečen.

foto: T.Ilić

U odgovoru Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, koja je nadležna za ovu propalu državnu firmu, od pre dve godine piše da je stečajni upravnik decembra 2012. godine oglasio prodaju pokretne imovine stečajnih dužnika i u januaru i februaru 2013. je prodata celokupna pokretna imovina stečajnih dužnika, izuzev one u kojoj se nalaze opasne materije. Takođe je navedeno da u fabrici ‘’Viskoza“ od opasnog otpada ima 1.500 kubika vode kontanimirane ugljen-disulfidom (CS2), 300 kubika crnog luga, 15 tona mazuta i 20 kubika furfurala za koji nema analize.

Fabrika ‘’Viskoza’’ ne radi duže od decenije, ali predstavlja tempiranu bombu za životnu sredinu. Ovde je bilo nekoliko požara, curenje amonijaka 2013. zbog pokušaja krađe ventila, isticanja crnog luga iste godine, a ni nekoliko izgubljenih života nisu bili dovoljna opomena da se preduzmu ozbiljne mere i spreči dalje ugrožavanje ljudi i životne sredine.

foto: T.Ilić

Inače, Lozničani su decembra prošle godine prilikom boravka u Loznici, odnosno Banji Koviljači, najpre od ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, a onda i predsednice Vlade Srbije Ana Brnabić čuli da je posle završenog uklanjanja opasnih materija iz FAK-a na redu “Viskoza”, ali nema informacija da li se i šta radi na tom planu.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track