STRAŠNE SUDBINE ŽRTAVA TRGOVINE LJUDIMA U SRBIJI: Kriminalci teraju decu na seks, a žene prinudno udaju
Foto: Profimedia

strašno nasilje

STRAŠNE SUDBINE ŽRTAVA TRGOVINE LJUDIMA U SRBIJI: Kriminalci teraju decu na seks, a žene prinudno udaju

Srbija -

Lokalni tim za borbu u trgovini ljudima, u subotičkom Crvenom krstu izneo je podatke o žrtvama koje se bore sa posledicama takvih trauma. Za poboljšanje njihovog položaja razmatrana je i pomoć oko uslova stanovanja tih žrtvi, a lane su tu uslugu smeštaja koristile 23 devojčice i žene, najmlađa je imala 16, a najstarija 55 godina.

Iz Udruženja građana „Atina” iz Beograda kažu, da je broj žrtava mnogo veći od identifikovanih slučajeva.

"Siguran i bezbedan smeštaj obezbedili smo za 23 mlađe i starije osobe, koje smatramo pretpostavljenim žrtvama. Pet osoba je od tog broja bilo maloletno a 18 punoletnih. Uvek ima mnogo više slučajeva koji nisu identifikovani, ali nastojimo da tragamo i za neprijavljenim osobama. Podršku i zaštitu pružamo žrtvama koje se prijave, a godišnje se prijavi oko 30 osoba koje su žrtve trgovine ljudima, iako je realno broj žrtava mnogo veći. One prolaze kroz strašna iskustva i dugo im vremena treba za oporavak", kaže Adrijana Radoičić, iz Udruženja građana „Atina”.

Strašni podaci o trgovini ljudima
Strašni podaci o trgovini ljudimafoto: Crveni krst Subotica

Rečeno je i da je desetak devojčica i žena pretrpelo seksualnu eksploataciju, četiri su bile višestruko eksploatisane, šest osoba je bilo prinuđeno na brak, a jedna je morala da prosi po ulicama.

„Lokalni tim u borbi za trgovinu ljudima radi na edukaciji, a ciljne grupe su učenici i roditelji, pa i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite.

Početkom aprila planira se ponovo edukacija, a usluga stanovanja je jedina licencirana podrška žrtvama trgovine ljudima u Srbiji”, kaže Ilija Đukanović, koordinator Lokalnog tima.

Podrška žrtvama koje su se našle u lancu trgovine ljudima kao i preventiva je značajna, kažu stručnjaci, jer često se te osobe nađu ponovo u istom problemu. Žrtve navode i da je usluga stanovanja važna podrška.

„Najčešće opasnosti u čitavom sistemu vrbovanja potencijalnih žrtava kriju se iza određenih oglasa, privlačnih pogodnosti u poslovima u inostranstvu, na kruzerima, turističkim destinacijama, restoranima, poslovi masaže, snimanja reklama i drugih poslova. Cilj uhodanih trgovaca ljudima je da buduću žrtvu što dalje odvedu sa poznate i sigurne lokacije, a zatim joj uzmu pasoš ili ličnu kartu, žrtvi se ne može odmah pomoći”, podaci su Biroa za borbu u trgovini ljudima.

(Kurir.s/N.H./Foto: Crveni krst Subotica)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track