Malinari za već otkupljeno traže 165 dinara

Malinari za već otkupljeno traže 165 dinara

Srbija -
Najveće količine maline otkupljene su po ceni od oko 100 dinara, što je veoma niska cena u odnosu na onu koja je trenutno, pa zato proizvođači traže da i te količine budu plaćene po poslednjoj postignutoj ceni

BEOGRAD - Otkupna cena maline porasla je na 165 dinara za kilogram i ona treba da važi i za do sada otkupljenu količinu tog voća, izjavio je predsednik Udruženja proizvođača maline "Vilamet" Dragan Bogdanović. On je kazao da je malina počela da se otkupljuje po ceni od 95 dinara, ali je postepeno rasla i trenutno se to voće otkupljuje po ceni od 165 dinara za kilogram.

"Otkup traje još nekoliko dana, ne znamo, možda će cena još porasti, jer je ovogodišnji rod maline, prema još nezvaničnim procenama, manji 50 odsto od prošlogodišnjeg koji je bio oko 70.000 tona", kazao je Bogdanović. Prema njegovim rečima, najveće količine maline otkupljene su po ceni od oko 100 dinara, što je veoma niska cena u odnosu na onu koja je trenutno, pa zato proizvođači traže da i te količine budu plaćene po poslednjoj postignutoj ceni. Bogdanović je naglasio i da proizvođači traže da se malina proglasi strateškim proizvodom i da se za njenu proizvodnju obezbede subvencije od 20 centi. Prema procena poljoprivrednih stručnjaka, ovogodišnji rod maline biće upola manji od prošlogodišnjeg zbog duge i hladne zime, kao i prolećnih mrazeva i vlažnog vremena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track