SVETSKI DAN OSOBA SA AUTIZMOM OBELEŽEN U VRANJU: Iako smo različiti mi smo jednaki
Foto: T.S.

svetski dan osoba sa autizmom

SVETSKI DAN OSOBA SA AUTIZMOM OBELEŽEN U VRANJU: Iako smo različiti mi smo jednaki

Srbija -

Udruženje „Govori glasno“ i Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Vule Antić“ u Vranju povodom Svetskog dana osoba sa autizmom u pešačkoj zoni u tom gradu organizovali su manifestaciju pod sloganom „Različiti, ali jednaki“.

„Probudili smo svest u našem gradu, iako smo različiti mi smo jednaki. Naš trud se isplatio. Razvilo se osećanje, jedna empatija prema tom problemu. Nadam se da se svest o autizmu podigla na jedan viši nivo. Budi se svest što su pokazali i gimnazijalci koji su prikupili slatkiše i školski pribor, izjavila je predsednica Udruženja „Govori glasno“ Daniela Savić.

„Ne diskriminiše autizam, diskriminišu ljudi“, naziv je projekta koji realizuju uz podršku lokalne samouprave. Udruženje u Vranju prema njenim rečima postoji šest godina i ima 33 dece registrovane sa autizmom.

“Imamo radionice i seminare na kojima roditelji uče kako da pomognu svojoj deci“, rekla je Savićeva. „Cilj je da osvestimo društvo i da skrenemo pažnu da su ova deca sada sa nama, ali šta će biti posle toga. Gde ćemo sa tom decom posle 12 godina školovanja. Ona će ostati na teret roditelja ili braće i sestara“, kaže defektolog Biljana Janjić. Ona napominje da u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Vule Antić“ u Vranju ima 15 dece i jedno dete ima personalnog asistenta koji je obezbedila lokalna samouprava. Poenta plave boje je njihova specifičnost, pojašnjava ona i kaže da će večeras most u Vladičinom Hanu preko reke Vrla povodom Svetskog dana osoba sa autizmom biti obojen u plavo.

Učestvovali su hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i Predškolska ustanova „Naše dete“. Udruženju je firma „Teklas“ d.o.o. iz Vladičinog Hana donirala sredstva u vidu didaktičkog materijala i poklona za decu. O broju osoba sa autizmom u Srbiji ne postoji tačan podatak. Registar te dece ne postoji ni u Vranju. Jedan odsto ukupne populacije, prema poslednjim evropskim statistikama ima neki oblik poremećaja iz autističnog spektra.

(Kurir.rs/T.S./Foto: T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track