GRADONAČELNIK KRALJEVA ZAPOSLIO MLADIĆA: Mladić sa invaliditetom u Zavodu za zaštitu spomenika i kulture
Foto: Privatna arhiva

Za svaku pohvalu

GRADONAČELNIK KRALJEVA ZAPOSLIO MLADIĆA: Mladić sa invaliditetom u Zavodu za zaštitu spomenika i kulture

Srbija -

Tripo Spahić, diplomirani istoričar iz sela Ratina nadomak Kraljeva, od pre nekoliko dana radnik je Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu. Zajedničkim angažovanjem gradonačelnika grada Kraljeva dr Predraga Terzića, načelnika Raškog upravnog okruga, Vlade Republike Srbije i direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, Tripo Spahić sada ima posao na neodređeno vreme.

Ovaj vredni mladić, uprkos svom invaliditetu, nije želeo da prima socijalnu pomoć, već se trudio da sebi i majci o kojoj se brine stvori egzistenciju, da radi i pošteno zarađuje za život. Završio je srednju Mašinsku školu i Filozofski fakultet u Nikšiću, a potom i postdiplomske specijalističke akademske studije istorije.

Autor je knjige „Monografija naselja Ratina“, na kojoj je radio punih 12 godina, a za čije proširenje i dalje prikuplja građu. Bio je urednik studentskog lista „Tribun“, autor je brojnih članaka o istoriji Kraljeva, radio je i volontirao u osnovnim školama kao personalni asistent i sa decom sa posebnim potrebama...

foto: Privatna arhiva

- Uprkos svom invaliditetu, nikada nisam odustao nego sam se borio za sebe i da nahranim majku - kaže Tripo, koji posao traži već deset godina.

U Zavodu za zaštitu kulture radi kao operater na procesu digitalizacije nepokretnog kulturnog nasleđa. Za godinu dana će steći uslov da, u skladu sa zakonom, položi stručni ispit konzervatora, nakon čega bi imao mogućnost i da napreduje u struci.

O svom novom radnom mestu i kolegama Tripo ima samo reči hvale, a onima koji su mu pružili priliku da pristojno živi od svog rada neizmerno je zahvalan.

D.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track