USKORO PUNI 100 GODINA, A I DALJE RADI: Deda Petko je bio ranjavan, padao, jeo koprive ali je i dalje vitalan! Do sada je ispleo čak 10.000 ZLATNIH KORPI!
Foto: Agencija Rina

USKORO PUNI 100 GODINA, A I DALJE RADI: Deda Petko je bio ranjavan, padao, jeo koprive ali je i dalje vitalan! Do sada je ispleo čak 10.000 ZLATNIH KORPI!

Srbija -

GORNJI MILANOVAC - Deda Petko iz sela Družetići - čudo je prirode i društva. Uskoro će proslaviti stoti rođendan, ranjavan je dva puta, padao je sa grma i ispadao iz prikolice, jeo koprive u gladnim godinama, ali ga ništa ne sprečava da i danas radi.

Iza Petka Nikolića je čitav vek mukotrpnog života isprepletan ratovima nedaćama i borbom za opstanak. Gajio je kukuruz, stoku, a odmarao se pletući korpe od pruća. Danas u 98. godini života naćićete ga kako niže pruteve i sprema kotobanje za prvi vašar.

- Prvo počnem od dna, posle pletem jednu kiku, pa ovaj srednji deo, pa opet kiku i tako dok ne završim. Za jedan kotobanj treba 150 pruteva, a najteže je napraviti obruke jer samo za njih treba mi dva sata - kaže deda Petko.

Jedan dan – jedva jedan kotobanj, kaže ovaj vremešni strac, jer ostarilo se.

– Teško idem, da nisam padao i bio ranjavan, bio bih ja još uvek krepak. Ali ne žalim se, iza mene je skoro 100 godina – kaže deda.

Ovaj majstor za kotobanje je do sada ispleo čak 10.000 zlatnih korpi, kaže da potražnje ima, a cena je prilagođena veličini.

– Manji su 400 dinara, srednji po 800, a veliki hiljadarka. Ako mi donesu tu iz sela pruće onda mu ispletem za 500 – rekao je Petko.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track