POKRAJINSKA VLADA: Obeležen Međunarodni dan Roma u Srpskom narodnom pozorištu
Foto: Pokrajinska vlada

POKRAJINSKA VLADA: Obeležen Međunarodni dan Roma u Srpskom narodnom pozorištu

Srbija -

„U ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime, svim pripadnicima romske nacionalne manjine čestitam 8. april, Međunarodni dan Roma“, istakao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na svečanosti koja je održana večeras u Srpskom narodnom pozorištu, istakavši da je ovaj datum prilika da se svi zajedno preispitamo, šta smo kao društvo uradili za svoje sugrađane i komšije.

Ova čestitka nije protokolarna, dodao je on, ona je izraz našeg najdubljeg poštovanja prema istoriji, tradiciji i kulturi vašeg naroda.

On je podsetio da Pokrajinska vlada realizuje niz mera za unapređenje položaja Roma, pre svega u oblasti očuvanja jezika i kulture, u informisanju i u bržem i sveobuhvatnijem uključivanju u obrazovni sistem.

„Zahvaljujući tome, na posebnom studijskom programu na romskom jeziku u Vršcu, upisana je deseta generacija budućih vaspitača,čije školovanje finansiramo putem pokrajinske Kancelarije za inkluziju Roma, a na Univerzitetu u Novom Sadu studira više stotina studenata romske nacionalnosti“, istakao je predsednik Mirović.

Politika nacionalne ravnopravnosti, očuvanja i sveobuhvatnog razvoja svih nacionalnih manjina jedan je od prioriteta Pokrajinske vlade, kazao je predsednik Mirović.

Zamenik predsenice Koordinaciong tela u Vladi Republike Srbije Nenad Ivanišević zahvalio se Pokrajinskoj vladi jer, kako je rekao „samo zajedničkim radom možemo da se pohvalimo rezultatima i da unapredimo položaj i život Roma“.

Čestitajući praznik svim Romima, pokrajinska poslanica Jelena Jovanović zahvalila se Republici Srbiji i Pokrajinskoj vladi, na svim programima i projektima koji se realizuju kada je u pitanju poboljšanje položaja romske nacionalne zajednice.

Svečanoj akdemiji „Romi kroz vekove“ prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora, Pokrajinske vlade, i direktor Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine Miloš Nikolić.

D.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track