IMAJU U PLANU JOŠ NEKE AKCIJE: Omladina sela Rudare kod Kuršumlije sama sređuje crkvicu posvećenu Svetoj Petki (FOTO)
Foto: Kurir

VLAGA POČELA DA JE UGROŽAVA

IMAJU U PLANU JOŠ NEKE AKCIJE: Omladina sela Rudare kod Kuršumlije sama sređuje crkvicu posvećenu Svetoj Petki (FOTO)

Srbija -

Omladina sela Rudare kod Kuršumlije organizovala je akciju sređivanja crkvice posvećene Svetoj Petki, koja je u mestu Pećance ka Merdaru na tri kilometara od centra Rudara. Za sada su okrečili unutra i spolja, napravili stalak za sveće sa peskom, raskrčili prilaz.

foto: Kurir

U akciji su učestvovali Aleksandar Lukić, Dejan Radović, Andrija Lukić, Goran Narandžić, Jovan Gočmanac.

"Za neki dan kupićemo mrežicu i lepak, kako bismo je zaštitili od propadanja, jer je vlaga počela ozbiljno da je ugrožava. Na ovaj korak smo se odlučili jer lokalna vlast pokazuje nemar", kazao je Aleksandar Lukić.

foto: Kurir

On dodaje da je crkvica napravljena 1976. godine i da nјu stalno koriste tokom verskih praznika meštani sela.

"Iako je sve manje ljudi i za par godina neće imati ko da dolazi u nju, ne želimo da je prepustimo zaboravu. Za nas je ona vredna jer je simbol naše sredine i života", dodao je Lukić.

foto: Kurir

Mladi u ovom selu koje je nedaleko do administrativnog prelaza Merdare koji povezuje užu Srbiju sa njenom južnom pokrajinom Kosovom i Metohijom su poznati po sličnim inicijativama i pokušajima da što bolje očuvaju ovaj kraj.

Tako su sami zimus čistili sneg na putu, pokušavali da vrate sari sjaj seoskom igralištu, a kako kažu, neće ovde stati i imaju na umu još neke akcije.

(Kurir.rs/B.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track