Malešević: Kiša pala u poslednji čas, pšenica bila i gladna i žedna
Foto: Vladimir Šporčić

smanjiće se šteta u poljoprivredi

Malešević: Kiša pala u poslednji čas, pšenica bila i gladna i žedna

Srbija -

BEOGRAD - Stručnjak za poljoprivredu Miroslav Malešević rekao je danas da je kiša pala u poslednji čas i da će ublažiti štetu u poljoprivredi od suše, pre svega u prinosima pšenice.

On je rekao da je zbog suše tokom marta 50 odsto pšenice bilo ugroženo i preskočilo je neke faze bokorenja, pa će i prinosi prema sadašnjoj proceni, biti manji 20 do 30 odsto.

"Pšenica ne samo da je bila 'žedna' nego i 'gladna' jer zbog nedostatka vlage mineralno djubrivo nije moglo da se rastvori", rekao je Malešević. Dodao je da je suša najviše ugrozila Vojvodinu, posebno severne krajeve i istočnu Srbiju.

Kiša obradovala topličke ratare, omogućila setvu

Kiša koja je padala dva dana, obradovala je topličke ratare koji zbog dugotrajne suše nisu mogli da obave prolećnu setvu."Kiša je pala u poslednji čas jer je sušni period jako ugrozio sve ozime kulture a naročito pšenicu", rekao je savetodavac Poljoprivredno stručne službe (PSS) u Prokuplju Radovan Bjelica, javlja Beta.

On je posavetovao ratare koji zbog suše nisu obavili drugu prihranu, da to urade čim padavine prestanu. Kiša i vlažno vreme koji su pogodovali ratarima, za voćare su doneli probleme, jer takvi vremenski uslovi ugrožavaju tek rascvetalo voće.

"Da bi sprečili pojavu monilije, voćari treba da obave dodatno prskanje voća čim prestane kiša, i to samo ako spoljašnja temperatura bude veća od 15 stepeni celzijusovih i bez vetra", poručila je voćarima fitofarmaceut u PSS Snežana Jović. Prema njenim rečima, voćari bi pre prskanja trebalo da upozore pčelare, kako pčelinja društva ne bi pretrpela veliku štetu.

Malešević je kazao da je dobro što je zahladilo jer će vlaga sporije isparavati i omogućiće i da prolećne kulture, kukuruz, soja i druge, brže niču.

Sušno i hladno proleće ugrozilo je jesenas zasejanu pšenicu, ječam i raž, a niske temperature su, po proceni stručnjaka, oko 90 odsto oštetile rane kajsije i trešnje.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track