NE ZABORAVLJAJU JUNAKE SA KOŠARA: Na spomen kosturnicu na Gučevu položeni venci u čast poginulih heroja
Foto: Kurir/T.Ilić

slava im

NE ZABORAVLJAJU JUNAKE SA KOŠARA: Na spomen kosturnicu na Gučevu položeni venci u čast poginulih heroja

Srbija -

BANJA KOVILJAČA - Na dvadesetu godišnjicu pogibije Ivice Ivanovića na Košarama danas (16.4) su u njegovu čast na spomen-kosturnicu na Gučevu vence položili njegova porodica, brojni prijatelji i predstavnici ratnih veterana Loznice.

Kako je pred spomenikom gučevskim junacima rekao Ivanovićev prijatelj Mihailo Purić, Ivicu, kao ni njegove pretke, niko nije morao da zove kada je otadžbina bila u opasnosti.

- Otišao je kao dobrovoljac, muški, hrabro i odvažno, znajući da ide u veliku opasnost, gde se glava gubi. Na ovom spomeniku piše ‘’Blago onome ko doveka živi, imao se rašta i roditi’’. Sa onim što je Ivica uradio imao se rašta i roditi – kazao je on i poručio da će Banja Koviljača uvek pamtiti Ivicu.

foto: Kurir/T.Ilić

Dva dana ranije na godišnjicu smrti Branislava Negića, na njegov spomenik na lokalnom groblju vence su položili porodica, komšije, prijatelji kao i nekoliko njegovih ratnih drugova sa Košara. Danas je dvojici junaka sa Košara služen i pomen u Crkvi Svetih Petra i Pavla u Banji Koviljači. Branislav Negić (21), koji je bio na redovnom odsluženju vojnog roka, i dobrovoljac Ivica Ivanović (44) kao pripadnici 125. Мotorizovane brigade poginuli u rejonu karaule ''Košare'' tokom NATO agresije, a njihovi posmrtni ostaci do danas nisu nađeni.

Odlikovani su Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena, a prošle godine su dobili svoje ulice u Banji Koviljači. Ulica vojnika Branislava Negića je deo puta ka Gučevu, a Ulica vojnika Ivice Ivanovića prva u banjskom naselju Georgi Dimitrov. Meštanin Radosav Jošić i MZ Banja Koviljača predložili su prošle godine Gradu Loznici i da u aprilu ove godine u Banji Koviljači, na dvadesetogodišnjicu njihove pogibije, bude otkriveno spomen obeležje u čast dvojice heroja, ali to još uvek nije urađeno.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja