DOBRILU AVIONOM VRATILI IZ TURSKE NA UVAC, ALI SADA SAMUJE! Razmazili su je, sad skakuće i gricka mi patike! ČEKAMO DA MALO PODIVLJA I DA ODLETI, ALI SAD VOLI UZ LJUDE
Foto: Rina/J.Nikolić

navikla se

DOBRILU AVIONOM VRATILI IZ TURSKE NA UVAC, ALI SADA SAMUJE! Razmazili su je, sad skakuće i gricka mi patike! ČEKAMO DA MALO PODIVLJA I DA ODLETI, ALI SAD VOLI UZ LJUDE

Srbija -

Dobrila se nedavno u Srbiju vratila sa putovanja po Turskoj i to avionom kao poznata ličnost i uz prisustvo ambasadora.

Sada boravi u volijerima u Specijalnom rezervatu prirode Uvac, a čuvar Milivoje Remović svakodnevno je obilazi.

"Prilično je dobra ptica. U Turskoj su je hranili maltene iz ruke, tako da je ona sada 80 posto pripotomljena. Nema te instinkte kao divlja ptica i navikla je da živi uz čoveka. Razmažena je dosta, samo se igra”, kaže Milivoje za RINU.

Razmaženu Dobrilu pregledaju ornitolozi, ona će još neko vreme provesti osamljena u volijerima na Uvcu ne bi li kako kažu čuvari, malo podivljala i odletela svom jatu. Ali, izgleda da će biti malo teže da se ova ptica odvoji, nakon šest meseci provedenih sa ljudima.

foto: Rina/J.Nikolić

“Ja se trudim da što manje vremena provodim sa njom, kako bi ona postala ponovo divlja i kako bi se otuđila od čoveka. Mada, ona kad god dođem da joj donesem hranu, stalno je uz mene. Skakuće, igra se, gricka mi patike i pantalone. Nema nikakav strah od ljudi”, priča Milivoje.

Dobrilu su ka Turskoj odnele termalne struje i ona se ne razlikuje od svojih vršnjaka tinejdžera koji vole da lutaju po svetu. Ove ptice sa rasponom krila i do tri metra stizale su čak i do dalekog istoka.

“Kao Živka i Uroš Nejaki i Dobrila je u svojoj prvoj godini krenula da luta po svetu jer još uvek nije bila spretna letačica. Međutim, u većini slučajeva odlutale ptice se vraćaju i nakon pete godine kad stiču polnu zrelost pronalaze para i formiraju gnezdo. Beloglavi supovi su izuzetno verne ptice i jednom kad izaberu partnera to je za čitav život”, rekao je Novak Pejović, šev čuvarske službe u Specijalnom rezervatu prirode Uvac.

Inače, u ovom rezervatu živi jedna od najvećih gnezdećih kolonija beloglavih supova na Balkanu.

“Trenutno se kod nas nalazi 110 gnezdećih parova. Od 1994. godine formirano je i hranilište na brdu Manastiri. Tu se godišnje iznese oko 250 tona hrane.

Beloglavi supovi su redovni posetioci hranilišta, naročito u zimskom periodu”, izjavio je Đorđe Zagrađanin za Rinu, čuvar zaštićenog prirodnog područja.

Čuvari se nadaju da će Dobrila kroz dva meseca biti puštena da odleti iz volijera i da će ponovo krstariti iznad Uvca sa roditeljima, koji prepoznaju svoje mladunce i prihvataju ih iako odlutaju.

(Kurir.rs/RINA, Foto: RINA/J.Nikolić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track