AKTIVISTI I MEŠTANI RAKITE POBEDILI INVESTITORA: Zabranjeni dalji radovi, cevi u dužini od 350 metara moraju da se izvade
Foto: Južne vesti/LJ.F.

ne žele mini hidroelektranu

AKTIVISTI I MEŠTANI RAKITE POBEDILI INVESTITORA: Zabranjeni dalji radovi, cevi u dužini od 350 metara moraju da se izvade

Srbija -

Pravna borba oko izvođenja radova na mini-hidroelektrani u Rakiti i dalje traje, žalbu investitora mini-hidroelektrane na rešenje inspektora za zaštitu životne sredine po kojem je dužan da izvadi cevi u dužini od 350 metara, odbilo je Ministarstvo zaštite životne sredine. Dok ekološki aktivisti kažu da je ovo njihova velika pobeda, investitor Goran Belić kaže da će obratiti Upravnom sudu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Južne vesti/LJ.F.

Prvobitnim rešenjem investitoru je zabranjen rad na gradnji mini-hidroelektrane u suprotnosti sa izdatim uslovima zaštite prirode Zavoda za zaštitu prirode i naloženo mu je da postavljene cevi u dužini od 300 do 350 metara izvadi i teren vrati u prethodno stanje. Po tim uslovima investitor nije smeo da gradi u okviru prirodnog korita velikih voda, a upravo to su inspektori na terenu utvrdili.

Na ovo rešenje Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine investitor je podneo žalbu, a kako je ona odbijena kao neosnovana, ostaje mu da pokrene upravni spor pred Upravnim sudom, što će, kako je rekao novinaru Južnih vesti, i učiniti.

Aktivistkinja Inicijative Odbranimo reke Stare planine Nensila Radojković kaže da su nadležni konačno počeli da rade svoj posao zahvaljujući velikom pritisku javnosti.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Južne Vesti/LJ.M.

- Mi smo se obratili inspekciji zato što smo znali da se nezakonito gradi. Oko 90% svih mini-hidroelektrana se gradi delimično ili celom dužinom u koritu velikih voda. Pozivamo ljude da pišu inspektorima u svojim krajevima da bi videli da li se poštuju odobreni uslovi - kaže Radojkovićeva.

Dodaje da se bore protiv nezakonja, da su zato i blokirali radove i sprečavali izgradnju, ali da država nije htela da čuje njihov glas.

- U Rakiti su radovi uznapredovali usled višegodišnjeg žmurenja nadležnih institucija, ali ne sumnjamo u krajnji pozitivni ishod, kao što je bio slučaj sa "Paklešticom". Ima nade, ako si istrajan i uporan kao što smo mi bili - poručuje aktivistkinja.

Sa druge strane, investitor Goran Belić kaže da Ministarstvo zaštite životne sredine nije nadležno da donosi rešenja o zabrani radova, te da će se žaliti Upravnom sudu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Južne vesti/ORSP

- Ovde se radi o onoj narodnoj poslovici “Kadija ti sudi, kadija te tuži”. Na ovo drugostepeno rešenje ide tužba sudu koji će, siguran sam, doneti pravu odluku, a kakva god ona bila, mi ćemo je poštovati - kaže Belić.

Ponavlja da ima urednu građevinsku dozvolu za izvođenje radova, na koju je i Ministarstvo zaštite životne sredine dalo saglasnost, te kaže da su naknadne odluke inspekcija samo populizam i zlonamerno tumačenje.

- Cevke postavljamo na trasu cevovoda koju smo dostavili u građevinskoj dozvoli, a koju su sve nadležne institucije potvrdile. Oni kažu da su u koritu velikih voda, ali one i moraju tu da budu na početku, jer je vodozahvat na reci. Fizički je drugačije nemoguće - tvrdi investitor.

Podsetimo, prilikom obilaska radova na postavljanju cevovoda za MHE, republički inspektori Dragana Šelmić i Milan Štetić utvrdili su da je od 300 do 350 metara cevovoda postavljeno u okviru prirodnog korita za velike vode i naložili su prestanak radova i vađenje postavljenih cevi.

(Kurir.rs/Južne vesti, Lj.Filipov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track