TUGA POSLE GRADA, IZ TOPOLE PORUČUJU: Trešnje i višnje desetkovane, strelci bili spremni, ali komandu za pucanje nisu dobili!
Foto: EPA/Ilustracija

u neverici, a imali rakete

TUGA POSLE GRADA, IZ TOPOLE PORUČUJU: Trešnje i višnje desetkovane, strelci bili spremni, ali komandu za pucanje nisu dobili!

Srbija -

BEOGRAD - Opštinu Topola u utorak je zadesio jak grad, usled čega su skoro potpuno uništeni rani zasadi trešnje i višnje, izjavio je predsednik te opštine Dragan Jovanović i apelovao na Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) da "sistem protivgradne zaštite počne da funkciniše na pravi način" i da se na vreme ispaljuju protivgradne rakete.

Jovanović je rekao da su strelci bili spremni i da su imali rakete, ali da nisu imali odobrenje za ispaljivanje.

"Topola i okolna sela su strašno pogođeni gradom i rane sorte, naočito trešnje i višnje, skoro potpuno su oštećene i pokušavamo da spasimo šta se može", rekao je Jovanović za TV Prva.

On je dodao da je opština Topola uputila apel RHMZ da se "radarski centri dovedu pod kontrolu". "Ranije smo se žalili da nema raketa, a sada kada ih imamo, strelci nam kažu da ne dobijaju komande za pucanje. Moramo stvari da uskladimo kako se ovakve situacije ne bi ponavljale i dolazilo do velikih šteta", rekao je Jovanović.

On je naveo da je dobro to što Ministarstvo poljoprivrede daje polise za osiguranje proizvodnje 70 odsto i apelovao na poljoprivrednike da osiguraju svoje useve.

"S druge strane, apelujemo da ako kao država i lokalne samouprave izdvajamo sredstva za sistem protivgradne zaštite, da to počne da funkciniše na pravi način", rekao je predsednik opštine Topola.

Područje Topole prošle je godine u više navrata zahvatilo je jako nevreme, a grad je naneo velike štete poljoprivredi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja