UHVATILI RETKU POJAVU! ŠUMSKE SOVE ZAUZELE GAVRANOVO GNEZDO I U NJEMU GAJE MLADE: Pogledajte goluždrave ptiće u zapadnoj Srbiji! (FOTO)
Profimedia, Foto: Profimedia

neobično

UHVATILI RETKU POJAVU! ŠUMSKE SOVE ZAUZELE GAVRANOVO GNEZDO I U NJEMU GAJE MLADE: Pogledajte goluždrave ptiće u zapadnoj Srbiji! (FOTO)

Srbija -

Društvo za zaštitu ptica Srbije objavilo je fotografije malih sova koje su se tek ispilile pa još goluždrave zatvorenih očiju ne mrdaju iz gnezda.

Gnezdo se nalazi u zapadnoj Srbiji, a deo je praćenja gnežđenja šummskih sova. Zanimljivo je i da su uspeli da fotografišu retku pojavu, odnosno kako je jedna šumska sova zauzela gnezdo gavrana i tu gaji svoje mlade.

Šumska sova je sova srednje veličine sa velikom, okruglom glavom bez uškica. Oči su tamne i prilično krupne. Osnovna boja perja je sivkasta sa braon ili riđim poprečnim i uzdužnim prugicama. U Srbiji se sreću podjednako siva i riđa morfa ove vrste. Unutrašnja pera su svetlija. Rep je kratak, a noge operjale.

Naseljuje gotovo sve tipove šuma u Srbiji, plavne zone velikih reka u Vojvodini, pobrđa i planine, zabrane, parkove i vrtove.

Zanimljivo je i to da su odrasle šumske sove privržene svojim teritorijama, dok mlade ptice lutaju do 100 kilometara od mesta izleganja.

Aktivne su uglavnom noću, kada spretno lete među drvećem i dobro pamte svoju teritoriju. Preko dana se odmara u gostoj krošnji na grani, blizu stabla ili u kakvoj duplji, ispod krova, dimnjaka, na tavanu. Često napada uljeze koji ugrožavaju gnezdo ili potomstvo.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track