SNIMLJEN MEDA ŠUMADINAC: Grupa mladića u sred noći ugledala životinju na seoskom putu, krenula za njom i napravila ekskluzivan snimak!
Foto: Printscreen Facebook

nestao u šumi

SNIMLJEN MEDA ŠUMADINAC: Grupa mladića u sred noći ugledala životinju na seoskom putu, krenula za njom i napravila ekskluzivan snimak!

Srbija -

Medved koji je prvi viđen posle 60 godina na planini Rudnik u srcu Šumadije ponovo je snimljen i to ovoga puta kamerom. Snimak nastao u okolini Rače je autentičan potvrđeno nam je u Lovačkom savezu za centralnu Srbiju

Mladići koji su putovali autom na tromeđi Rače, Markovca i Velike Plane čudom nisu mogli da se načude-kada su ugledali medveda koji se ovde nazvan „Šumadinac“, pošto se prvi put pojavio u selu Vlakča podno Rudnika.

-Snimak se pojavio na društvenim mrežama ali je nesporno da je reč o istom medvedu koji je unazad mesec dana viđan u ataru sela Vlakča i Jarmenovci. Medvedi imaju širok radijus kretanja i najverovatnije traga za hranom kojom lovci prihranjuju životinje u lovištima- kaže Radosavljević, predsednik

Lovačkog saveza za centralnu Srbiju. Prema njegovim rečima medved se sve češće pojavljuje u selima i naseljenim mestima, i to zahteva brzu reakciju nadležnih. Pojavljivanje medveda uneo je uznemirenost u podrudničkim selima, mnoga deca putuju u školu a roditelji su negodovali putem društvenih mreža.

foto: Privatna Arhiva

-Nama su vezane ruke i mi možemo samo da pratimo šta se dešava. Reč je o ugroženoj vrsti za koju je trajno zabranjen lov. Postoji ideja da se zajedno sa Biološkim falultetom u Beogradu medvedu ugradi čip kako bi se pratilo kuda se kreće. Radi se o vrsti za koju je trajno zabranjen lov. Otuda su za njegovu brigu zaduženo Ministarstvo za poljoprivredu šumarstvo i i Ministarstvo za ekologiju i očuvanje životne sredine i mora se koordinirati svaka eventalna akcija- kaže Radosavljević.

foto: Printscreen

Pored fenomena da je na Rudniku viđen medved posle 60 godina nepoznanicu predstavlja i činjenica odakle je došao. Mogao je da dođe iz svojih prirodnih staništa sa Tare ili sa Golije. U svakom slučaju iz oba pravca morao je da pređe Ibarsku magistralu, što je samo po sebi neverovatno da je ostao neprimećen. Inače, ni sami meštani podrudničkih sela "Medveda Šumadinca" nisu primetili preko dana. Pojavljuje se samo noću. Već mesec dana je u Šumadiji!

-Dobra strana u celoj priči jeste činjenica da je ovde rešio da se nastani. To govori da je priroda koliko toliko očuvana i ostala nezagađena-kaže Radosavljević.

(Kurir.rs/D.Ilić, foto: nadzorne kamere-printskin-jutjub)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track