HLADNI DANI NATERALI TOPLANE DA RADE PONOVO: Evo u kojim gradovima će biti grejanja, a gde će stanovi ostati hladni
Foto: Profimedia

elektrane u pojedinim gradovima neće raditi

HLADNI DANI NATERALI TOPLANE DA RADE PONOVO: Evo u kojim gradovima će biti grejanja, a gde će stanovi ostati hladni

Srbija -

U Beogradu će danas početi tehničke tople probe sistema, najavio je v.d. direktora Beogradskih elektrana Rade Basta.

On je za Tanjug rekao da će zbog tih tehničkih proba sistema radijatori narednih dana biti topliji.

"Kao v.d. direktora Beogradskih elektrana uputio sam predlog Sekretarijatu za energetiku za izmenu Odluke o snabdevanju toplotnom energijom kako bi u periodu kada nema grejanja, a temperature su ispod 10 stepeni nadležni sektretarijat mogao da donese odluku o grejanju", rekao je Basta.

Dok će u Beogradu grejanje ponovo početi sa radom, nakon velikog broja pisama građana koji su se žalili na veoma hladne stanove, u Kraljevu radijatori uveliko greju, jer kako kažu toplana je ponovo "proradila", prenela je TV Prva.

foto: Shutterstock

Javno kumunalno preduzeće "Toplana-Šabac" danas je ponovo aktiviralo grejanje zbog niskih temperatura.

Direktor Toplane Šabac Slobodan Jerotić rekao je agenciji Beta da je jutros zabeležena temperatura ispod sedam stepeni, ali da je zbog vetra i vlažnog vazduha subjektivni osećaj da je mnogo niža.

"Sezona je završena 3. maja, ali smo zbog ovih vremenskih prilika počeli ponovo da grejemo. Od 10 sati sistem je u funkciji. Imali smo malo problema jer je sve podešeno da se 'ugasi' kada prodje grejna sezona pa smo morali da idemo od podstanice do podstanice, i tako premostimo sistemske probleme", rekao je Jerotić.

Šabačka toplana zagreva 478.000 kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora, a danas je bilo toplo u 8.000 stanova.

Gradska toplana u Nišu uprkos niskim temperaturama neće ponovo grejati korisnike jer je već započela remont postrojenja, saznaje agencija Beta od direktora tog preduzeća Predraga Milačića.

On je rekao da to preduzeće i bez remonta "pravno" ne bi moglo da nastavi grejnu sezonu čak ni kada bi napolju bilo minus 20.

"Gradskom Odlukom o načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom propisano je da grejna sezona traje najduže do 3. maja.

Nakon toga kreće remont postrojenja i period kada gradjani mogu da se prijavljuju za isključenje sa mreže", izjavio je Milačić.

Prema njegovim rečima, kada bi toplana grejala nakon 3. maja, korisnici bi imali pravo da traže da im se ti troškovi ne naplate.

U Nišu je jutros izmereno svega pet stepeni Celzijusovih, a prema prognozi meteorologa maksimalna temperatura danas neće preći 10 stepeni.

Grejanje će izostati i u Novom Sadu, jer je u tom gradu nakon grejne sezone počeo remont.

(Kurir.rs/Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja