MIONICA DOBIJA KUĆU KOLUBARSKE BITKE: Da se ne zaboravi podvig srpske vojske u Velikom ratu
Foto: Youtube Printscreen

u Kulturnom centru MIONICE

MIONICA DOBIJA KUĆU KOLUBARSKE BITKE: Da se ne zaboravi podvig srpske vojske u Velikom ratu

Srbija -

MIONICA - U Kulturnom centru Mionice biće izgrađena Kuća Kolubarske bitke, u okviru koje će kroz miltifunkcionalnu postavku na više od 400 kvadrata biti prikazan podvig srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Bitka se odigrala na padinama Suvobora nedaleko od Mionice, i po uzoru na sliku Borodinske bitke, biće ovekovečena muralom dugim 28 i širokim 6,5 metara. U prizemlju će biti izgrađeni rovovi, poljska bolnica, šatori, mitraljska gnezda, topovi. Posetioci bi po ulasku u rov imali audi-vizuelni doživlja same bike, s mirisom baruta, plotunima, pucnjevima, zvektom oružja, vojničkim uzvicima.

Kako je saopštio Kulturni centar, projekat je delo poznatog umetnika Slobodana Jevtića Pulike, poreklom iz Valjeva, koji živi i radi u Parizu.

"Posle 105 godina, srpska vojska i vojvoda Živojin Mišić dobiće priznanje kakvo zaslužuju za junački podvig u Kolubarskoj bici. Mionica je pravo mesto za ovakav projekat, jer je vojvoda Mišić, upravo u Mionici na Ribničkom mostu, preuzeo komandu nad Prvom armijom. Osim toga, slavni vojvoda je rođen u mioničkom selu Struganik", rekao je Jevtić.

U Mionici su ponosni što će dobiti Kuću Kolubarske bitke, ali smatraju da je u pitanju projekat koji prevaizilazi lokalni značaj.

"Država Srbija, koja je u Prvom svetskom ratu do temelja bila razorena, ima

obavezu da junačko delo njenih vojnika sačuva od zaborava i učini ga dostupnim svim građanima Srbije, regiona, Evrope i sveta", jkaže se u saopštenju. Realizacija projekta Kuće Kolubarske bitke počeće u septembru.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track