BOLJE NEGO U LIMUZINI: Pogledajte ministra Nedimovića na otvaranju Sajma poljoprivrede u Novom Sadu! Najsrećnijima na poklon dva traktora i sejalica (FOTO)
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

velika sajamska manifestacija

BOLJE NEGO U LIMUZINI: Pogledajte ministra Nedimovića na otvaranju Sajma poljoprivrede u Novom Sadu! Najsrećnijima na poklon dva traktora i sejalica (FOTO)

Srbija -

NOVI SAD - U Novom Sadu danas je otvoren 86. međunarodni poljoprivredni sajam, na kome će svoje proizvode i usluge predstaviti 1.518 firmi, institucija i organizacija iz zemlje i inostranstva.

Ove godine Sajam će prvi put imat i Zemlju partnera, Italiju, i Zemlju prijatelja, Tunis.

1 / 5 Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je na otvaranju da država koja ima snažnu poljoprivredu, zdravu zemlju i dobre domaćine, ne treba da brine za svoju budućnost.

"U Srbiji je povećan nivo subvencija i preferencijalnih kredita za poljoprivednike, samo ove godine budžet ministrastva poljoprivrede je za sedam milijardi veći nego prošle godine. Pokrajinska vlada obezbedila je podsitacaje za mlade poljoprivrednike. Imamo političku stabilnost, a Srbija je međunarodno priznata zemlja. Zahvaljujući predsedniku Srbije i Vladi Srbije, naši poljoprivrednici mogu da plasiraju svoje proizvode, imaju povlašćenije uslove, što ih tera da budu konkurentniji, rekao je Vučević.

On je posebno ukazao na potrebu povezivanja nauke, poljoprivrede i obrazovanje.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ocenio je na otvaranju Sajma da "Srbija nema naftu, more, zlato, ali ima poljoprivredu i hranu".

"To je stvar koja treba da nas vodi u sektoru prehrambene industrije. Ako u ovome ne izdominiramo na ovom našem prostoru, ja ne vidim drugi deo gde bismo takve rezultate mogli da postignemo. Imamo suficit od dve milijarde evra, zahvaljujući odličnoj saradnji s našim prijateljima stranim zemljama, koje su i ove godine na Poljoprivrednom sajmu", rekao je Nedimović.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

On je podsetio da je organska proizvodnja u fokusu u Zapadnoj Evropi i pozvao posetioce da posete posebnu manifestaciju resornog ministrasrtva posvećenu upravo organskoj proizvodnji i srpskim proizvodima.

"Srećan sam što je danas sunčan dan, ali sam isto tako srećan što će padati kiša za dva dana", dodao je Nedimović.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da je poljoprivreda najznačajnija razvojna poluga srpske ekonomije i istakao da su tome doprinele mere republičke i pokrajinske vlade.

Posetioce Poljoprivrednog sajma na svečanom otvaranju pozdravili su i ambasador Tunisa Sejf Alah Redžep i pomoćnik ministra poljoprivrede Italije Franko Mancato, koji su ocenili da je Srbija višedecenijski partner njihoivh zemalja i da žele da ta saradnja bude nastavljena.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ambasador Redžeb najavio je da će Tunis, kao Zemlja prijatelj 86. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, nastupiti sa 12 kompanija iz Afrike.

Prema njegovim rečima, one će predstaviti uglavnom poljoprivredno-

prehrambene proizvode, a na Sajam dolaze kako bi pronašle partnere u Srbiji i regionu.

U Poklon-igri za posetioce nagrade su dva traktora i sejalica. Dan stočara je u četvrtak, 16. maja, na Manježu, a Porodični dan je sreda, 15. maj.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track