Najnovije vesti

DELEGACIJA VLADE OBIŠLA ROMSKA NASELJA U LESKOVCU: Srbija je država svih njenih građana i građanki, nasilnici će biti pronađeni i kažnjeni
Ilustracija, Foto: Nemanja Pančić

na meti huligana

DELEGACIJA VLADE OBIŠLA ROMSKA NASELJA U LESKOVCU: Srbija je država svih njenih građana i građanki, nasilnici će biti pronađeni i kažnjeni

Srbija

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zoran Lakićević, i savetnik potpredsednice Vlade, Nenad Ivanišević, obišli su danas tri romska naselja u Leskovcu, čiji su stanovnici prethodnih dana bili meta napada huligana.

 

"Srbija je država svih njenih građana i građanki, u kojoj svaka nacionalna manjina, uključujući i Rome, treba da ima mogućnost da napreduje, da se razvija i da se njeni članovi osećaju sigurno i bezbedno. Bilo kakva mržnja i nasilje prema Romima u Srbiji nedopustivi su, i očekujemo da se nasilnici koji su napali Rome u Leskovcu u najkraćem roku pronađu i kazne", poručio je Ivanišević.

 

Kako je saopšteno, Ivanišević i Lakićević zajedno su obišli stanovnike naselja Podvorce, Sat mahala i Slavko Zlatanović u Leskovcu i razgovarali sa porodicama napadnutih Roma.

 

Ilustracija
Ilustracijafoto: Nemanja Pančić

Ivanišević je istakao da Vlada Srbije i Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, na čelu sa potpredsednicom Vlade, prof. dr Zoranom Mihajlović, ulažu napore da svim građanima omoguće bolje uslove za život i ravnopravno učešće Roma u društvu.

 

"Došli smo danas ovde da pružimo podršku stanovnicima ovih naselja, i ne samo ovih. Svakodnevno smo na terenu da razgovaramo o svim problemima i pozivamo ih da se aktivno uključe u sve programe pomoći koje nudi Vlada Srbije. Ova Vlada stvara uslove da sva deca idu u školu, i to je naš zadatak", naglasio je Ivanišević.

 

Lakićević je rekao da Ministarstvo ulaže napore da stambeno zbrine pripadnike romske nacionalnosti i da kroz budžet i IPA sredstva može da se pomogne i ovim naseljima.

 

"Ulica koju smo danas posetili biće uvršćena kao jedan od projekata koji će se finansirati iz programa koje realizujemo. Do sada je pomognuto 13 romskih naselja u 13 opština, zbrinuto 600 pripadnika romske nacionalnosti i izgrađeno 160 stanova sa pripadujućom infrastrukturom", naveo je Lakićević.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...