KO ZASTRAŠUJE RADNIKE U SUBOTICI: Lažne dojave prekidaju proizvodnju, sumnja se na osvetu otpuštenih
Ilustracija, Foto: Shutterstock

izazivanje panike

KO ZASTRAŠUJE RADNIKE U SUBOTICI: Lažne dojave prekidaju proizvodnju, sumnja se na osvetu otpuštenih

Srbija -

SUBOTICA – U Industrijskoj zoni Mali Bajmok u Subotici, za samo mesec dana stigle su tri lažne dojave o postavljenoj bombi u pogonima, a kao i u prethodne dve dojave i juče je evakuisano nekoliko stotina radnika iz više fabrika u toj zoni.

Policija je izvršila uviđaj u sva tri slučaja, ali do danas zvanično nije saopšteno je li bilo sumnji i rezultata u istrazi. Stoga je danas Granski sindikat Industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost” zatražio, da se „stane na put lažnim incidentima i pretnjama lažnim bombama u fabrikama, što zastražuje zaposlene u pogonima Industrijske subotičke zone”.

foto: Shutterstock

Sindikat je uputio pismo premijerki Ani Brnabić i Nebojši Stefanoviću, ministru unutrašnjih poslova, obrazloživši da je više puta za dva meseca stigla dojava o lažnim bombama na tom mestu u Zoni.

„Nezavisnost” je zatražila hitnu intervenciju od MUP-a i državnih organa, da se što pre otkriju počinioci lažnih dojava o bombma.

„Strah i panika su među radnicima, a nanosi se i velika ekonomska šteta tim stranim kompanijama u Industrijskoj zoni gde radi nekoliko hiljada radnika”, kaže se u dopisu sindikata „Nezavisnost”.

Sve tri dojave, prva 8. aprila, druga 23. aprila, a treća juče 13 maja, poslate su tokom prepodnevne smene u pogonima. Juče oko 11 sati. lažna dojava je stigla elektronski, najavljeno je da će pet minuta pre 14 časova eksplodirati bomba, pa su do tada radnici morali biti evakuisani.

Rukovodstvo je poslalo kući zaposlene iz dve fabrike, odmah nakon što se oglasio alarm, pozvana je policija i započeta istraga, kao i posle prethodnih lažnih uzbuna o bombi.

U Industrijskoj zoni se nalaze pogoni šest stranih kompanija, u kojima je zaposleno oko 6000 radnika. Prilaz ljudi i kamiona bio je zabranjen ka Industrijskoj zoni, dok je trajala istraga. Danas su svi zaposleni uobičajeno radili.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Nezvanično se tvrdi, da je priveden jedan od radnika, ali informacija nije zvanično potvrđena. Razloga za sumnju navodno ima, zbog nezadovoljstva nekih otpuštenih radnika tih stranih kompanija.

Međutim, nelogično deluje da strane kompanije iz Industrijske zone Mali Bajmok otpuštaju radnike iz pogona, kada neprestano oglašavaju potrebe za većim brojem proizvodnih radnika.

Traže ih i na sajmovima zapošljavanja, u aprilu je, recimo, traženo oko 80 radnika u proizvodnji. Sada već i na subotičkim bilbordima nude zaposlenja, koja su se ranije obično oglašavala u elektronskim ili štampanim medijima.

Takav ogroman bilbord nalazi se i u Ulici Beogradski put, gde fabrika iz Zone nudi poslove u pogonima za veći broj radnika, pa logično deluju zahtevi „Nezavisnosti”, da nadležni državni organi što pre otkriju i kazne one koji zastrašuju radnike.

(Kurir.rs/N. H. Foto bilbord N.H. Foto Slobodna zona Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track