PANČEVO: Dunavske ade postale zaštićeno prirodno dobro
Foto: Youtube Printscreen

jedno od najvažnijih močvarnih staništa za ptice u Srbiji

PANČEVO: Dunavske ade postale zaštićeno prirodno dobro

Srbija -

BEOGRAD - Dunavska ostrva kod Pančeva postala su zaštićeno prirodno dobro "Pančevačke ade", saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ade Forkontumac, Štefanac i Čakljanac su smeštene unutar vodotoka reke Dunav, na mestu gde se u njega uliva reka Tamiš. Te tri ade čine zaštićeno stanište treće kategorije i predstavljaju funkcionalnu celinu vodenih, vlažnih i šumskih staništa.

Odluku o zaštiti prirodnog dobra "Pančevačke ade", donela je Skupština grada Pančeva 5. maja ove godine na osnovu studije o zaštiti koju je izradio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, dodaje se u saopštenju.

Prema rečima Marka Šćibana, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica, novoproglašeno zaštićeno stanište biće od velikog značaja za očuvanje populacija zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta, posebno onih koja naseljavaju vodena staništa.

Šćiban je istakao da to područje predstavlja jedno od najvažnijih močvarnih staništa za ptice u Srbiji.

"Tokom seobe i zimskih meseci na Dunavu i močvarama unutar ovih ada okuplja se između 5.000 i 10.000 pataka, 10.000-40.000 galebova, a među njima je i niz vrlo retkih i ugroženih vrsta. Pored njih, ovde se gnezdi i nekoliko parova orlova belorepana, crnih roda, a tu je i kolonija čaplji i vranaca", rekao je Šćiban.

Upravljanje zaštićenim staništem "Pančevačke ade" povereno je JP "Vojvodinašume", odnosno Šumskom gazdinstvu "Banat" iz Pančeva.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track