IZLOŽBA U KRALJEVU O MILUTINU MILANKOVIĆU: On je taj grad posetio i u njemu izgradio nešto do tada nezabeleženo u svetu
Foto: Arhiva

obeležavanje 140 godina od rođenja

IZLOŽBA U KRALJEVU O MILUTINU MILANKOVIĆU: On je taj grad posetio i u njemu izgradio nešto do tada nezabeleženo u svetu

Srbija -

Obeležavajući 140 godina od rođenja Milutina Milankovića, Udruženje inženjera i tehničara "Dobrivoje Božić" otvorilo je u kraljevačkom Domu vojske izložbu posvećenu našem proslavljenom naučniku koju posetioci mogu da pogledaju do 27. maja.

- Milanković je bio jedan od najznačajnih srpskih naučnika koji je svojim radom zadužio srpsku nauku, svetsku nauku i svetsku civilizaciju. Ostavio je značajna dela iz oblasti građevinarstva, razvio je astronomsku teoriju o klimatskim promenama kojom je objasnio tajne ledenog doba i uradio najprecizniji kalendar za merenje vremena, rekao je na otvaranju Slavko Maksimović, predsednik Udruženja "Milutin Milanković" iz Beograda.

Po rečima prof. Novaka Nedića, iz Udruženja inženjera i tehničara "Dobrivoje Božić", akademik Milutin Milanković bio je tridesetih godina prošlog veka i gost Kraljeva, gde je kao građevinski inženjer radio na izradi velike hale za nekadašnju Fabriku aviona, a njegovo projektovanje raspona tavanice od četrdeset metara je bilo nešto do tada nezabeleženo u svetu.

Milutin Milanković (1879 – 1958.) bio je srpski matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer i doktor tehničkih nauka.

(Kurir.rs/J. S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track