NOĆ MUZEJA U LOZNICI: Izložba o malo poznatim činjenicama o nacionalnom radu Mihaila Pupina i vladike Nikolaja Velimirovića (FOTO)
Foto: T. Ilić

Magija izgovorenog – između slobode i ograničavanja

NOĆ MUZEJA U LOZNICI: Izložba o malo poznatim činjenicama o nacionalnom radu Mihaila Pupina i vladike Nikolaja Velimirovića (FOTO)

Srbija -

Predstavljena je i knjiga koja donosi podatke kako je Pupin slao pomoć u Srbiju i njegovoj ulozi pri formiranju granica novonastale države Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, a govori i o ulozi Vladike Nikolaja Velimirovića u Velikom ratu, njegove diplomatske misije i njegovoj sudbini u Drugom svetskom ratu

LOZNICA - U Noći muzeja prvi program bio je ’’Magija izgovorenog – između slobode i ograničavanja’’, od 17 časova, u Muzeju jezika i pisma u Tršiću gde su posetioci mogli čuti o čemu su govorile kletve, zakletve i blagosiljanja i na koji način je to povezano sa našim savremenim navikama u govorenju.

U stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović dva sata kasnije otvorena je izložba slika Dejana Ulardžića, jednog od najpoznatijih srpskih slikara fantastike, koji se prvi put samostalno predstavio lozničkoj likovnoj publici, i promovisana monografija ’’Vera’’.

Domaćin izložbe ’’Zvonari slobode’’, autora istoričara Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tašić, posvećenoj dvojici naših velikana, Mihailu Pupinu i Vladiki Nikolaju Velimiroviću koji su širili slavu i čast Srbije i van Evrope bio je Muzej Jadra od 20 časova.

foto: T. Ilić

- U ovom trenutku kada živimo jedan potpuni svakodnevni, trivijalni, banalni pristup životu, potrebni su nam putokazi. Verujemo da su to Mihailo Pupin i vladika Nikolaj, ne samo zbog onoga što su učinili u Velikom ratu, nego zbog celokupnog njihovog stvaralaštva, života i odnosa, pre svega, prema sopstvenom životu, soptvenom radu, ciljevima koje su postavili i kada su sve postigli u životu zbog svega onoga što su darovali srpskom narodu, a darovali su mu sve – kazao je pored ostalog Stanković na otvaranju izložbe.

Lozničani su videli izložbu o malo poznatim činjenicama o nacionalnom radu Mihaila Pupina i Vladike Nikolaja, njihovom zajedničkom trudu za pomoć srpskom narodu u najtežim momentima Velikog rata.

Predstavljena je i knjiga istog naziva od istih autora koja donosi podatke kako je Pupin slao pomoć u Srbiju i njegovoj ulozi pri formiranju granica novonastale države Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, a govori i o ulozi Vladike Nikolaja Velimirovića u Velikom ratu, njegove diplomatske misije i njegovoj sudbini u Drugom svetskom ratu.

foto: T. Ilić

Inače, Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’ od 2009. godine organizuje u Loznici Noć muzeja, jedinstvenu kulturnu manifestaciju koja i večeras traje do ponoći.

T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track